Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar varför det står att däcken från Nokian är tillverkade i Ryssland. Svaret är att Nokian har en fabrik utanför St Petersburg.
Frågeställaren undrar varför det står att däcken från Nokian är tillverkade i Ryssland. Svaret är att Nokian har en fabrik utanför St Petersburg.

Bilfrågan: Blev jag lurad på däckköpet?

Bilfrågan

"Det står ”Made in Russia" på. Alla mina tidigare däck från Nokian har varit tillverkade i Finland. Har jag fått pirattillverkade däck" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag köpte nya Nokian Hakka 9 som det står ”Made in Russia” på. Alla mina tidigare däck från Nokian har varit tillverkade i Finland. Har jag blivit lurad och fått pirattillverkade däck eller är det någon slags budgetversion som jag betalat fullt pris för?
Mikael D

Svar:
Nej, allt är i sin ordning. Nokian har en fabrik i egen regi också i Ryssland, vilket också flera andra välkända däcktillverkare har. Nokians fabrik startades 2005 och ligger i Vsevolozhsk utanför St Petersburg. Den fabriken är snarare modernare än anläggningen på hemmaplan i Finland. Det är inte ovanligt att tillverkning läggs i flera länder för att komma närmare andra marknader. Nokian börjar i år bygga en däckfabrik också i Dayton, Tenessee, USA.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vilket/vilka däckfabrikat använder du dig av?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-05-10 08:18

Privat kör jag V70. Under vintern med Michelins dubbdäck. Senaste sommardäcken jag köpte var 2 Goodyear. De 2 äldre sommardäcken är Michelin.
På jobbet kör vi på Nokian sedan flera år både på sommaren och vintern. Nu ser jag att man gått över till Continental på sommaren. I vintras fick man kränga av Nokians nya dubbdäck och sätta på den äldre versionen då de nya var för mjuka och blev instabila. Det var den förklaring jag gick iaf.

#2
2018-05-10 09:01

Intressant. Själv funderar jag på att köpa nytillverkade Michelin XZX till min veteranbil. Har någon erfarenhet av hur det är att köra på såna "gamla" däck (dock som sagt helt nya) jämfört med nyare radialdäckskonstuktioner? Det är främst 80 profilen jag är ute efter, annars hade jag lika gärna kunnat köpa t.ex. Michelin Energysaver med 65 profil.

#3
2018-05-10 09:13

Vissa andra däck ska man dock akta sig för om de är tillverkade utanför Europa. Goodyear made in malaysia. Utan tvivel det värsta jag råkat ut för. Inte mitt val utan ersättning från fuskvagnskoncernen när de struntat i justera hjulvinklar vid byte av framvagnsdetaljer. Däcken höll nästan 100 mil efter deras klanteri. Goodyearen de la på efter justering höll liiite längre. Totalt snedslitna efter 300 mil. Det roliga är att det var däcken som var usla, inställningarna var korrekta. Åkte själv till gummiverkstaden och fick nya Michelin på fuskvagns bekostnad och var med genom hela bytet. Inte bara jag som de hade bjudit på dessa skräpdäck.

#4
2018-05-10 23:47

Folk tror på fullaste allvar att man inte kan bygga en fabrik i Ryssland och göra däck med samma kvalité som i Finland...

#5
2018-05-11 06:12

Finns tyvärr ytterligare 2 skäl för att lägga däcksproduktion i andra länder, nämligen arbetsmiljö och arbetsbelastning.
Finns även lösningen att använda utländsk personal vid den egna produktionen, Israel ett exempel.

#6
2018-05-11 12:43

Till min nya tjänstebil krävde jag Nokian vinterdäck, MOT säljarens rekommendation. Av erfarenhet ville de sälja Nexendäck istället som ju är billigare än Nokia, från Korea. Efter några veckor fick jag nog av ojämna däck, bilen gick inte att få ordning på och fick lov att låna Nexendäcken för test. De fick sitta kvar efter test. Jämnare däck har jag aldrig kört och vinteregenskaperna var också helt o.k. Jag kör 6000 mil om året och tvekar inte att välja Nexen igen. Nokiadäcken har jag för mej var tillverkade i Ryssland. Min idé om "kvalitetsdäck" fick sej en rejäl törn.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.