Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Bländande misstag?

Bilfrågan: Bländande misstag?

Bilfrågan

”Om man råkat ha helljus på när det är sol och dagtid, syns det mycket?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Om man råkat ha helljus på en kort stund av misstag när det är sol och dagtid, kan det blända andra trafikanter för mycket och syns det mycket?
Sofia

Svar:
Mötande kan omgående notera om bilen de möter har helljus tänt, även om det råder fullt dagsljus. Men graden av bländning är inte lika påtaglig vid fullt dagsljus som vid skymning eller mörker. Ögat är vid dagsljus så att säga inställt för omgivande ljusförhållanden och skillnaden är inte lika stor som vid mörker eller vid regn alternativt snö och dimma. Men visst kan man ändå känna en viss irritation.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Störs du av när andra bilister råkar ha helljus på dagtid?
 

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-08-23 08:01

Inte störs jag nämnvärt om en bil råkar ha standard helljuset på men sitter det ramp eller extraljus kanske man reagerar negativt.

Jag har för vana att alltid ha helljuset på under dagtid när jag är ute med mc för att blindbockarna om möjligt skall se mig.

#2
2019-08-23 08:01

Inte störs jag nämnvärt om en bil råkar ha standard helljuset på men sitter det ramp eller extraljus kanske man reagerar negativt.

Jag har för vana att alltid ha helljuset på under dagtid när jag är ute med mc för att blindbockarna om möjligt skall se mig.

#3
2019-08-23 09:17

Jag är tveksamt inställd till detta med att ha helljuset tänt dagtid på MC - inte minst efter en incident när jag själv hade det och en bilist blev väldigt förbannad på mitt beteende - inte trevligt alls. Och jag tror faktiskt inte att det höjer MC-förarens säkerhet heller...

#4
2019-08-23 09:21

Nja Pi jag undrar.
Så många gånger man fått tvärnita under årens lopp ned mcn när folk bara svänger ut både i stan och på landsväg.
Allt mindre än två lampor skiter man i eller helt enkelt ser inte.

#5
2019-08-23 09:49

mso 1000 - jag har givetvis inte svaret men är ändå tveksam till detta med att använda helljuset dagtid på MC. Och det var inte kul att bli jagad av en bilist som var uppenbart förbannad. Då förlorade hastighetsbegränsningen sin funktion för mig så att man kunde lämna idioten bakom sig. Han blinkade alltså först friskt, vände omedelbart och skulle börja jaga mig - inte kul alls. Däremot har jag kört väldigt defensivt på hojen i sådana trafiksituationer du beskrivit.

#6
2019-08-23 10:43

Att bara slå på helljuset på MC:n för att synas är inte bara slött utan dessutom olagligt. Det finns bättre lösningar för ökad synbarhet. Man kan montera DRL t ex. Eller som jag hade på min senaste MC - dimljus på motorbågarna. De syntes extremt bra med ett vitt icke-bländande sken.

#7
2019-08-23 13:37

Kör inte båge själv men jag tycker det är helt okej om de kör med helljus på dagtid. Stör mig som bilist noll och de syns ju mycket bättre och har förmodligen räddat några motorcyklisters liv genom åren.

Olagligt visst men sunt förnuft säger tvärt om...

#8
2019-08-23 13:43

Är den här frågan på riktigt?

#9
2019-08-23 15:45

Jag kör MC men inte med helljus. Dock blinkar jag med det om jag tror att någon inte ser mig. Tycker att de flesta billister är MC vänliga. D.v.s. håller åt sidan och släpper förbi mig etc. Har inte haft några tråkiga incidenter alls.

#10
2019-08-23 16:33

Helljus är inte bländande dagtid men många onödiga starka ljus och reflexer är distraherande och svårt att tolka när man kör. Blinkers hos nyare Volvo syns på kilometers avstånd, kanske bra på dagar när solen ligger bakom, i dimma, i regn men inte på nätterna, om det är flera bilar, ser det ut som tivoli. Det var bra om Volvo hade använt sensorerna för att tona ner blinkers i mörkret. På min väg till jobbet finns en infart till ett hus med två starka reflexer in i en kurva, höger sidan av vägen. Man blir överraskad varje gång, det ser ut som framljusen på en bil. Jag vet inte hur rolig det är att panikbromsa när det är halt. Det är bra att synas men man skall inte överdriva.

#11
2019-08-23 18:27

När jag lägger in växellådan i D och släpper på bromsen så rör sig min bil framåt? Är det normalt?
Dom som ställer dessa frågor borde inte få lov att köra bil eller ha körkort.

#12
2019-08-24 09:22

Själv tycker jag inte Volvos blinker är något problem alls, förstår inte vad problemet är att det syns tydligt att någon ska svänga, jag blir inte bländad i mörkret heller så det stör av den anledningen, vad som däremot är ett problem är avsaknaden av vänsterarm på var och varannan förare, eller vad nu problemet med oanvänd blinker, det stör, speciellt när det är lastbilar som står stilla (pga av mötande trafik) och ska svänga vänster på 90 väg, borde resultera i mer än böter kan jag tycka. Hele grejen är ju att göra sig förstådd och tydlig göra sig mot sina medtrafikanter. Tydlighet kan aldrig vara fel.

Får erkänna att jag reagerat på mötande MC några gånger och trots att jag kör MC själv har jag inte gjort kopplingen till att de försöker synas, har bara tänkt att det var en som inte har koll på knapparna (och inte märker att helljuset är på, många brukar glömma blinker på när de kör MC, iaf vanligt förr, samt på mopeder då ingen automatisk avstängning har funnits. Som bilist i dagsljus stör jag mig inte på MC med helljus, nu har jag till och med lärt mig att det är avsiktligt, OK om det får någon att inte köra ut framför en MC. Tror nog inte att det kommer att generera någon större böterintäkt...

#13
2019-08-24 18:52

skarj: Håller med. Volvos blinkers är riktigt bra. Vissa eländiga biltillverkare har ju så små och sketna blinkers att det är halvt omöjligt att se dem dagtid.

#15
2019-08-26 06:34

Jag kör MC med helljus i solsken, dock inte i mulet eller eller mörker. Är det någon som blinkar åt mig så bländar jag ner tills det blir läge att slå på helljus igen - enkelt. På bilar går väl halvljus på automatiskt när den tänder lyset. Helljus kräver att man bländar om manuellt. Nyare bilar har inte ens bakljus - helsjukt! (Dessa har ofta ingen blinkers heller.)

#16
2019-08-26 19:35

Det är ytterst ovanligt att motorcyklister håller laglig fart (BMV och Audi också), så att det blir till att tvärnita ibland är förståeligt. MC känns som en "förlängning" av kroppen, så det är lockande att dra på, men farligt. Var rädda om er!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.