Nästa artikel
Bilfrågan: Behöver rostskyddet bättras?
Bilfrågan

Bilfrågan: Behöver rostskyddet bättras?

Publicerad 25 februari 2015
Rostskyddsfirman vill följa upp behandlingen, är det lönt? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Toyota Avensis som jag köpte ny i september 2008. Enligt försäljaren behövdes absolut ingen rostskyddsbehandling göras, men efter att ha läst på i bland annat Vi Bilägare lät jag göra en sådan i september 2011. Den kostade 6 000 kr.

Efter en tid ville rostskyddsfirman följa upp behandlingen och jag var där i april 2014. Då rekommenderades jag en ”större komplettering” senast i mars 2015 till ett pris av 3 500 kr.

Nyligen var jag på kontrollbesiktning med bilen. Jag frågade besiktningskillen om rostskyddet och han sa att det såg bra ut. Nu är min fråga: ska jag åka in till rostskyddsfirman om några månader eller nöja mig som det är?

Skånepensionär

Svar:
Professionella rostskyddsfirmor anser att en uppföljning av behandlingen bör göras efter fyra–fem år. Då bättras slitskyddet på bottenplattan och alla hålrum sprutas åter igen med vax. Har du tänkt behålla bilen i några år till är det klokt att kosta på en komplettering av rostskyddet.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Rostskyddsbehandlar du dina bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-25 09:19
Hanzzon

Har genom åren aldrig sett en enda sönderrostad Avensis sedan första modellen presenterades för snart 18 år sedan sent 1997. Ändå jobbar jag med bilar varje dag.
Så i mitt tycke räcker den extrabehandling som i detta fall redan gjorts mycket väl (vilket även verkar intygas av besiktningspersonalen) oavsett de låga rostbetyg som Vi bilägare ger år efter år.

#2 • Uppdaterat: 2015-02-25 11:37
Mistro

Nä och kommer aldrig att göra det heller då det närmast är som att kasta pengarna i sjön.
Men jag kan omformulera mig: Tycker man att KÄNSLAN utav att man gör sig själv eller någon annan en tjänst är värt dessa drygt 10.000kr så bör man absolut följa sin känsla.
Tror dock mer det hela handlar om att folk tänker i gamla banor då det handlar om bilar.Rosten är inte längre den värsta fienden och bilparken blir allt yngre så därför behöver vi tänka om på samma vis som vi gör med de flesta utav våra andra teknikprylar. Vem skickar t.e.x idag in en Iphone 4 för rep. ?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.