Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Avsluta vägarbeten snabbare!

Publicerad 2021-02-23 07:00 (uppdaterad 2021-02-23 07:00)
"Det borde finnas en kostnad för att ha skyltar, betongsuggor och annat utställda." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
När det gäller problematiken vid vägarbeten – kan man inte ta fram fjärrstyrda hastighetsskyltar som kan visa låg tillåten hastighet då arbetsplatsen är bemannad, eller till och med helt stopp om det behövs? Och vid obemannat vägarbete kan en högre hastighet tillåtas. Och det borde finnas en kostnad för att ha skyltar, betongsuggor och annat utställda. Vägarbeten ska avslutas snabbare. Min tanke är att skapa respekt för vägarbeten!
Peder

Svar
Det är här är ett minst sagt okonventionell förslag. Till viss del finns redan dina tankar realiserade. Hårt trafikerade vägar vid infarter till storstäder har sådana tavlor för att sänka hastigheten vid tät trafik. Jag kan hålla med om att låg hastighet vid vägarbeten före och efter arbetstid kan kännas påfrestande. Ibland tas sänkta hastigheten bort kvällstid, ibland inte. Det kan bero på om körbanan är avsmalnad. Men avgifter för intrång på vägbanan skulle dessvärre bara drabba vägunderhållet och i slutänden oss själva.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.