Nästa artikel
Bilfrågan: Är Renault en bra bil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är Renault en bra bil?

Publicerad 28 oktober 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"Den drog för mycket olja. Är Renault en bra bil?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Leasar en Renault Captur 2018. Jag tyckte att bilen drog lika mycket i blandad körning som vid stadskörning. Lämnade in den för kontroll och fick rådet att växla automatlådan manuellt för att kunna hålla koll på bensinförbrukningen. Det upplevde jag som lite konstigt. Hade tidigare en annan Renault. Men den drog för mycket olja. Fick via displayen uppmaning att fylla på olja två gånger. Tur att man hade nybilsgaranti. Är Renault en bra bil?
Göran

Svar:
Uppfattningen om en bils kvalitet färgas naturligtvis av de egna erfarenheter man har av bilen i fråga. Om dessa sedan är representativa kräver större underlag. Om vi tittar på hur bilägarna i vår egen undersökning, AutoIndex 2019, betygsätter Renault Captur så hamnar modellen näst sist bland crossovers. Det gäller bedömningen av hur ägare i hela Skandinavien uppfattar bilkvalitet/egenskaper på årsmodeller 2015–2018. Å andra sidan är poängsumman som Captur skrapar ihop från dessa ägare väl över medelvärdet. Dekra i Sverige redovisar sin besiktningsstatistik och för Renault Captur 2013 och framåt gäller att bilen totalt sett klarar sig ganska bra i begagnatrapporten. Främsta svagheter som nämns är utslitna bromsbelägg och felaktigt inställda strålkastare. Vid Vi Bilägares första test 2014 drog den trecylindriga motorn drygt 40 procent mer bränsle än deklarerat vid blandad körning, men Captur fick beröm för ett mycket bra rostskydd och vann över de två testkonkurrenterna. Vid ett test 2017, då med fyrcylindriga motorn, blev verklig förbrukning i blandad körning måttliga 15 procent högre. Då plussades för komfort, men Captur kritiserades för att autobroms saknades. Förhöjd oljeförbrukning till första service är inte ovanligt men bör därefter stabiliseras. Överförbrukning av bränsle jämfört med deklarationen är snarare regel än undantag. Kalla siffror över maskinskador rapporterades senast från Länsförsäkringar 2017. Då placerade sig Renault som ett av de tio bästa fabrikaten.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du erfarenhet av Renaults bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2019-10-28 08:46
Raphael

Jag har haft två Renault - en Laguna ph2 och en Mégane II kombi. Bra bilar!
Skulle inte tveka skaffa en Renault igen. Men tycker de har fått för hård fjädring. Min Laguna flög över vägbanan, kändes så iaf. Mycket trevlig inredning också i gröngrå plysch.

#2 • 2019-10-28 08:48
Raphael

Captur är ju en högbyggd bil och kör man mycket motorväg så förstår jag att frågeställaren upplever förbrukningen som hög. Jag har ju själv en högbyggd bil (Picasso) och över 100 km/h stiger förbrukningen dramatisk, på grund av det högre luftmotståndet.

#3 • 2019-10-28 09:40
sanor

Nej. Det är en dålig bil.

#4 • 2019-10-28 09:50
mso 1000

Det tillverkas inga dåliga bilar i dag skulle jag säga.
Det är mer tycke och smak i det stora hela.
Design som kan ta bort all runtom dikt och dylikt som många inte bryr sig om.
Utrustning och säkerhetsutrustning skiljer också en hel del.
Och att franska bilar i allmänhet har konstiga och bakvända lösningar på både gott och ont är ingen hemlighet och captur är ingen tyst bil och inget jag skulle välja.

Att det sedan kan skilja en hel del i buller, oljud och förbrukning på samma bilstorlek är ju ingen Hemlighet och kan avläsas i många tester till Renaults nackdel.
Tex i tvs test av bensin megane och octavia där Renault tog 1,5dl mer vid exakt samma körning i biltestet.

#5 • 2019-10-28 10:45
107Carlsson

Hade en Captur som hyrbil 4 veckor i Spanien förra året och det var inget som inspirerade mig att köpa en sån. Det var en diesel så förbrukningen var OK och buller var inget problem, men kopplingen var den sämsta jag upplevt på en bil (och jag har kört många bilar under de 50år jag haft körkort). Elektroniken krånglade till och från, ibland låste den sig själv och ibland inte. Den hade en "finess" att den låste sig när man gått typ tre steg från bilen om man hade nyckeln i fickan. En gång var den olåst när vi kom till garaget på morgonen trots att jag alltid kollade att den verkligen var låst då vi lämnade den. En gång vägrade den att starta vilken jag kom på berodde på att jag lagt nyckeln i ryggan som jag slängt in i baksätet.

#6 • 2019-10-28 10:50
Styggavargen

Är människor förda bakom ljuset eller förstår man inte att höga bilar drar mycket mer pga högre luftmotstånd? Undrar hur många lurats köpa en SUV med sagor om att förbrukning är låg. En äldre kvinna kom in på macken och började tanka bensin i sin Forester, jag frågade..."är det inte diesel du skall ha!?", hon sade nä, men jag är besviken...den drar mycket mer än säljaren sade. Jag hade inte hjärta att säga vad jag tyckte...så jag svarade bara "jaha".

#7 • 2019-10-28 11:35
Klarsynt

Är Renault en bra bil? -> Hur långt är ett rep? .

#8 • 2019-10-28 13:35
JorgenE

Har de senaste 4 bilarna kört franskt efter en lång rad VW och BMW. Min nuvarande Renault är den strulfriaste hittills.
Tyskarna gör också fina och komfortabla bilar, men hållbarhetsmässigt har de varit lite av en besvikelse.
Oavsett tillverkningsland är det idag lite av ett lotteri

#9 • 2019-10-28 17:45
saabnisse

GRP, jag har haft sex franska bilar, två mindre bra, två hyfsade och två riktigt bra.
Det går inte att generalisera.

#a • 2019-10-28 20:04
flat7

Renault gör bra bilar. Sambon har en Megane 2 och den rullar lika bra som hennes tidigare bilar (octavia, Fabia) hittills. Jag vill påstå att du får mycket bil för pengarna om du köper franskt och de har ett oförtjänt dåligt rykte idag speciellt när jag lyssnar till det äldre gardet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.