Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Är omkörning till höger tillåten på motorväg?

Bilfrågan: Är omkörning till höger tillåten på motorväg?

Bilfrågan

”Upplever ren anarki på motorvägen. Högerfilen lever ett eget liv precis som vänsterfilen. Råder det omkörningsförbud för bil på höger sida?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
När jag tog körkort fick man under inga omständigheter köra om till höger på motorväg. Enda undantaget var vid köbildning och om det gick mycket sakta. Numera upplever jag ren anarki på motorvägen, exempelvis mellan Lund och Malmö på E22. Värst är det i rusningstrafik med omväxlande köbildning och plötsliga accelerationer upp till 110 km/tim och sedan stopp. Högerfilen lever ett eget liv precis som vänsterfilen. Min fråga är om reglerna helt enkelt ändrats eller om det fortfarande råder omkörningsförbud för bil på höger sida?
Jörgen 

Svar:
Det är bara tillåtet att köra om till höger om det finns skyltar som visar olika färdriktning och omkörning sker under eller efter körfältens vägvisare. Eller om det finns skilda körfält vid vägkorsning, eller den högsta tillåtna hastigheten är 70 km/tim eller lägre och det finns körfältsmarkeringar som skiljer körfälten åt, eller trafik i kollektivkörfält, eller om det finns två eller flera körfält i samma riktning och det är tät trafik i alla körfält och hastigheten bestäms av fordonet framför dig och det råder tät köbildning.
Om det råder tät köbildning kanske är en bedömningsfråga, men om du följer bilen framför dig så är det faktiskt tillåtet att passera till höger. Det uppstår vissa problem när somliga bilister stannar kvar i vänster körfält utan att vara i färd att köra om annan trafik eller håller lägre hastighet än övrig trafik eller kör i mittkörfältet istället för längst till höger vid tre eller flera körfält i samma riktning och ofta i lägre hastighet än övrig trafik. 
I USA tillåts omkörning till höger, vilket kanske skulle förbättra trafikflödet också i Sverige? Men till dess är omkörning till höger inte tillåtet utom i nämnda undantagsfall. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-01-29 07:16

Frågan är definitionen på "tät köbildning"?
Är det så mycket utrymme så att man kan köra om på höger sida, då är det någon som ligger i vänsterfil som inte borde ligga där!

#2
2019-01-29 08:05

E4 Södertäljevägen är ren anarki. Där kör tom bilskolor och lastbilar i mittkörfältet, även om det är fritt i höger körfält.

#3
2019-01-29 08:13

Om det är trefliigt ligger ju (alltför) många bilister i ganska låg fart ändå konstant i mittkörfältet och högerkörfältet är i princip tomt, varför inte då utnyttja det?

#4
2019-01-29 08:32

Jag förstår frågan dock, jag är nedflyttad till södra Skåne och det är otroligt skrämmande hur usla folk är på motorvägskörning här nere! Man kan köra E6, E4 eller E22 norrifrån hur många mil som helst och iaf de flesta sköter körningen bra, sen kommer man söder om Helsingborg el. Kristianstad och något händer, här nere är det folk som tjurhåller sig kvar i omkörningsfilen, svänger ut utan att titta i backspegeln, kör om på fel sida, kastar sig mellan filerna för att spara spara nån sekund...
Man blir mörkrädd när man är van vid snygg och bra motorvägskörning från mellersta Sverige och utlandet.

#5
2019-01-29 08:34

I USA är omkörning till höger inte tillåtet, men det är tillåtet att passera till höger. Om du kommer i kapp en bil i samma fil är det inte tillåtet att byta fil till höger för att köra om. Om du däremot kommer ikapp en bil som ligger i filen till vänster om dig är det tillåtet att passera på höger sida.

#6
2019-01-29 08:53

Motorvägstrafik fungerar inte idag i Sverige, folk håller inte sin bil till höger som är största problemet. Tre filer fungerar inte heller av samma orsak. Jag kör mindre vägar istället för motorvägen under rusningstid. Vet inte om skåningar är värre än andra, men eftersom man kört utomlands och där fungerar det bra så tror jag det är den egoistiska svensken som är huvudproblemet. Att använda bromsen eller gasen samt flytta bilen i sidled är något många inte gör. Hamnade i en absurd situation i helgen, skulle ut på motorvägen..där kommer tre, fyra bilar i kö precis när jag skall göra sidledes förflyttning till motorvägen... ingen gjorde något för att hjälpa till och flytta sig. Vi är fem bilar inom en radie på 1 km... på motorvägen, hela vänsterfilen är ren... men alla vägra flytta sig, man blir såklart skitförbannad på sina medtrafikanter.

#7
2019-01-30 03:39

Tycker att Rönnbloms svar är otydligt och skapar nya frågetecken. Så här har jag iaf. lärt mig att det fungerar.
#Det är fortfarande förbjudet att köra om till höger på vägar med flera körfält i samma färdriktning där skyltad hastighet är 80 eller mer. Bötesbeloppet är 1000 kr om man kör om på höger sida utan giltig anledning.
Det finns två sådana anledningar:
1. Köbildning och då menas att det är så pass tät trafik att trafikens hastighet sänkts rejält.
2. När man har för avsikt att svänga av på en kommande avfart och SER aktuell vägportal som ger anvisning att färdas i körfältet till höger är det tillåtet att köra om övrig trafik som färdas till vänster om det egna fordonet.
(Det bör även nämnas att det är förbjudet att på 80-väg och däröver inte köra i körfältet längst till höger. Bötesbeloppet är dock endast 500, vilket påvisar hur ringa trafikbrottet anses vara. Att inte hålla till höger (s.k. mittfilskörning) skapar dock hinder för annan trafik och i storstäder blir det pga. mittfilsåkare fortare köbildning. Fördelen med att strunta i regeln att ligga till höger är att man slipper byta körfält och bromsa in för fordon som kommer från påfarterna, vilket ibland kan vara positivt för trafikflödet åtminstone när det är mycket trafik som kommer från påfarterna).
Jag tycker det är oväsentligt att ta upp hur man får eller inte får göra i USA, Det är våra trafikregler som vi ska förhålla oss till.

#8
2019-01-29 09:14

Roten till problemet är mittfilskörning. Beivra i första hand detta så försvinner mycket av omkörningarna till höger.

Vad är det som är så himla bra med att parkera sin bil i mittenfilen? Det är alltid samma sak. Någon ska åka på en trefilig mototorväg och direkt svänger ut och lägger sig i mittfilen. Trots att högerfilen är helt tom. Sedan ligger de där i några mil innan det är dags att svänga av. Några hundra meter innan avfarten går de in i högerfilen och sedan avfarten.

Noterar också att ålder eller kön på bilföraren spelar ingen roll. Det är allt från gamla damer/gubbar till unga killar/tjejer som ligger och blockerar i mittfilen.

#9
2019-01-29 09:47

Men det största problemet på flerfiliga vägar tycker jag nog ändå är att alldeles för många inte kan hålla rimliga avstånd till bilen framför - inte ens vintertid. Vilket visar sig i orimligt många "mindre" olyckor på flerfiliga vägar (påkörningsolyckor). Samt att man även här struntar i att blinka när man byter fil. Nån nämnde "egoistiska svenskar" och så kanske det är...

#10
2019-01-29 10:18

Egoism, kanske var fel ord...Jag upplever att alla vill motarbeta en, man hjälps inte åt i trafiken?! Själv är jag som lyckligast när ingen ligger framför eller bakom mig, och försöker alltid hålla största möjliga avstånd till andra bilar, nu visar det sig alla nästan alla andra gör precis tvärtom... de älskar verkligen att köra nära andra bilar, vilket gör att också fler olyckor inträffar.

#11
2019-01-29 14:04

Jag håller med Mattse: "Roten till problemet är mittfilskörning. Beivra i första hand detta så försvinner mycket av omkörningarna till höger." Så sant som det är sagt! Det är något så oerhört frustrerande med den eviga mittfilskörningen. Seriöst, jag kör om på höger sida oavsett omständigheterna (!) - bara för att få möjligheten att argt blänga på den som kör i mittfilen och samtidigt peka åt höger.

Styggavargen: Jag håller med dig också. Problemet med att själv hålla ett vettigt avstånd till framförvarande är att hux flux kommer det en och kör om, och med ett dasspappers marginal svänger in framför. Och vips så är det man själv som tillfälligt ligger för nära framförvarande … Helt sjukt!

#12
2019-01-29 14:51

Jag har noterat på senare år en ökad förekomst av högeromkörningar och det beror bl a på en lika stor ökning av vänsterfilsblockering, framförallt under rusningtid. Om det rullar lite långsammare i högerfilen-under hasighetsgränsen t ex 65 på en 2filad 70väg, tar sej en del idioter friheten att lägga sig i vänsterfilen i 72 km/h och låser filen för alla som av olika anledningar vill köra om-en del flyttar sig inte trots helljus blink.

#13
2019-01-29 17:08

I Californien är det definitivt inte tillåtet att köra om till höger på motorväg, fast problemet är minst lika stort. Man kommer ideligen ifatt bilar i vänsterfilen som bara vägrar att flytta sig. Till sist blir man tvungen att köra om till höger fast risken att åka dit är mångdubbelt större pga alla polispatruller. Reglerna kompliceras dock av att det finns avfarter även från vänsterfilen vid mer än tvåfiliga vägar...

#14
2019-01-29 20:23

Jag tror att mittfilkörning och vänsterfilkörning är en begåvningsproblem. Personerna i fråga har svårt att köra bil i samma fil som de andra. De har svårt att anpassa farten och följa takten. Som någon annan har påpekat här längre upp finns de typerna i alla åldrar och kön. Fenomenet syns även i samband med privat övningskörning.

#15
2019-01-29 21:37

Alla som kört på Hallandsåsen ser problemet direkt, mittfältskörare! Jag kör om till höger ibland för att markera idioten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.