Bild
Nästa artikel
Frågeställaren har en Saab 9-3 Aero som helt plötsligt började tappa kraft och felmeddelandet ”begränsad prestanda” dök upp.
Frågeställaren har en Saab 9-3 Aero som helt plötsligt började tappa kraft och felmeddelandet ”begränsad prestanda” dök upp.

Bilfrågan: Är det fel på spjällhuset?

Bilfrågan

”Kan man få ett sånt här felmeddelande utan att det egentligen är något fel?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Plötsligt började min Saab 9-3 Aero bli väldigt långsam. Det kom upp felmeddelande ”begränsad prestanda”. Jag var till en verkstad och där visade loggen felkod ”T8 P2135 00 – spjällägesgivare rimlighetsfel mellan krets 1 och 2”.
Verkstaden misstänker att det kan vara fel på spjällhuset eller motorstyrdonet – om det nu ens är något fel? Kan man få ett sånt här felmeddelande utan att det egentligen är något fel?
Daniel Andersson

Svar:
Om bilen har gått långt kan det hända att spjällhuset börjar bli slitet. Detta är, enligt Saabkunniga, relativt ovanligt på 9-3 men händer mer ofta på modeller av 9-5 som har många mil på mätaren. Om problemet bara har hänt en enda gång kan du nog chansa och åka vidare ett tag. När felkoder uppstår kan bilen gå ned i så kallat ”limp home mode” vilket gör den långsam. Men inställningen kan släppa när man startar om bilen.
Felsökning och byte av spjällhus kostar cirka 6 400 kronor.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-03-28 14:15

Vad menar författaren? Om bilen är långsam är det väl ett fel?
Ja. Spjället och spjälllägesegivaren kan vara paj. Vad är konstigt med det?

#2
2018-03-28 14:37

Spjällägesgivaren är en förslitningsdetalj tillika trolig felorsak, även kontaktstyckena däremellan ska undersökas.
Inte särskilt dyrt att åtgärda.

#3
2018-03-28 14:43

Det kan även indikera att något är trasigt utan att den delen är felaktig. Det räcker med oxiderade anslutningar för att vilket fel som helst ska kunna se ut att finnas.

#4
2018-03-29 19:02

O.t.: rolig regskylt på bilden!

#5
2018-03-30 16:59

På äldre 9-3 var det glapp i en krimp mellan spjällhus och motorstyrdon. Bytte man ut krimpen fungerade allt ok sen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.