Nästa artikel
Är E5-bensin 98 bättre för min Toyota?
Bilfrågan

Är E5-bensin 98 bättre för min Toyota?

Publicerad 2024-03-06 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en Toyota Yaris Hybrid årsmodell 2016 med 1,5 liters bensinmotor. På tanklocket står ”endast E10 95”. Får jag tanka E5 98 i stället? Jag har hört många som säger att E5 98 är mycket bättre för motorn och att tanken räcker lite längre. Vilket är bäst för min bil? 

Zaher

Svar: Toyota garanterar att din bil klarar E10, 95 oktan med tio procent inblandning av etanol. E5 har, som du vet, lite lägre inblandning av etanol, fem procent, och dessutom lite högre oktantal. Men med en motor som inte är optimerad för högre oktantal har det ingen betydelse. Jag är tveksam till om du verkligen skulle få effektivare förbränning och längre räckvidd med högre oktantal.

Etanol har visserligen lite lägre energiinnehåll. Men med dessa små skillnader, fem eller tio procent, är nog skillnad i förbrukning nära försumbar, om man också tar hänsyn till det lägre priset. På etanolbilar som kör på med 85 procent etanol finns däremot en tydlig skillnad i förbrukning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-03-06 16:04 Lägg pengarna på att strajpa…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.