Nästa artikel
Är det bättre med dyrare diesel?
Bilfrågan

Är det bättre med dyrare diesel?

Publicerad 2023-01-12 05:00
Att tanka dyrare diesel – är det en bluff? Det undrar en läsare.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har sett att Circle K säljer två olika sorters diesel, Miles och Miles Plus. Vilka fördelar har den dyrare varianten? Håller bilen längre? Kommer jag längre? Finns det finns några andra fördelar? Eller är detta helt enkelt en bluff? 

Svar: Circle K har Miles respektive Miles Plus och exempelvis OKQ8 har GoEasy Diesel Miljöklass 1 respektive GoEasy Diesel Extra Miljöklass 1.

Både Circle K och OKQ8 framhåller att den dyrare sorten innehåller större mängd ”vårdande tillsatser”. Så i det avseendet är informationen naturligtvis korrekt och inte en bluff. Men i vilken grad det förbättrar motorns prestanda, eller ”återställer motorns prestanda”, låter vi vara osagt. Också de billigare versionerna av mackarnas diesel uppfyller ju bränslenormen.

Enligt miljöinformationen som lämnas av OKQ8 har GoEasy Diesel Extra lägre klimatpåverkan genom högre andel förnybar energi, 40,6 procent. Circle K uppger att på en majoritet av deras stationer innehåller Miles diesel upp till 42 procent biodiesel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.