Nästa artikel
”Vi letade upp de värsta vägarna och kopierade dem”
Backspegeln

”Vi letade upp de värsta vägarna och kopierade dem”

Publicerad 2024-03-03 06:30
Millbrook-banan i England var en gång i tiden Europas modernaste.

Vi har behandlat äldre reklam för Vauxhalls bilar tidigare. I dag är den reklamen tämligen ointressant, bilarna är ju identiska med Opel minus emblemen. Annat var det 1973 när en informativ helsida förekom i dags- och specialtidningar (ursäkta vecket mitt på).

Vi fick följa med till Millbrook Proving Ground strax utanför Luton, där Vauxhalls personbilsfabrik låg ända till år 2000. Millbrook invigdes 1970 och ansågs vara Europas modernaste testbana. ”Vi letade upp de värsta vägarna från jordens alla hörn och kopierade dem. Fruktansvärda uppförsbackar, branta stup, spåriga kurvor, fjäderknäckande gupp – och de värsta vägbeläggningar någon människa sett” som det hette i annonsen.

”På broms- och accelerationssträckorna dras bilarna oavbrutet till toppfart bara för att omedelbart panikbromsas så det ryker om däcken. Hur många sådana här katastrofbromsningar klarar bilarna? Teknikerna noterar – och förbättrar. Karossernas hållbarhet testas inte bara mot betongblock utan också i Europas enda krocksimulator. Testbanan kostade 44 miljoner svenska kronor att bygga. Men det är väl använda pengar. Det är ju din säkerhet det handlar om.”

Bilarna i annonsen var Vaxuhall Viva som sedan och formskön kombi och så de närmast utrotade Ventora 3300 med rak sexa på 142 SAE-hästar (”En snabb och bekväm långfärdsbil”) och Victor 2300 SL som fick en mer anspråkslös beskrivning: ”Lätt att stiga in och ur.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2024-03-05 09:26 Apex skrev: Vill man kopiera…
  • 2024-03-04 14:25 Kommer ihåg min storebrors…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.