Nästa artikel
Skyltbytet som rörde upp känslorna hos bilägarna
Backspegeln

Skyltbytet som rörde upp känslorna hos bilägarna

Publicerad Idag 6:30
När länsbokstaven försvann gick det inte längre att se var bilarna hörde hemma – ett beskt piller för många.

Helsidesannonsen dök upp i några nummer av Vi Bilägare 1972. Det var dags för en reform som skulle förändra gatubilden radikalt. 

Nya registreringsskyltar förestod och riktigt vad de innebar för Svensson krävde sin förklaring för ”alla som har körkort eller äger fordon”. Annonsens avsändare var ”Bilregisternämnden. Av Kungl. Maj:t förordnad myndighet för bil- och körkortsregistrering”.

De nya skyltarna var av aluminium och ”utförda i ljusreflekterande material”. För att få korrekt skylt ålåg det bilägaren att fylla i ett svarskort. Bytena skedde sedan länsvis, exakt när detta skulle ske i ens eget län skulle meddelas ”i er ortstidning”. 

Svarskortet skulle innehålla några enkla uppgifter om fordon och körkort. Det var nämligen inte bara nummerskyltarna som skulle bytas, även ett nytt körkort introducerades. ”En månad efter det att ni skickat in svarskortet får ni ett registreringsbevis med ert fordons nya registreringsnummer.”

»Fartdårarna som körde om var förstås nästan alltid A som i stockholmare.«

Så långt allt väl men snart grumsades det. Den nya skylten bestod av tre bokstäver och tre siffror. På den bakre skylten skulle ett kontrollmärke anbringas mitt i, ett märke som visade att bilen var skattad, försäkrad och besiktigad. 

Det kunde man stå ut med men nyheten att skyltarna ”har inget samband med länet” var ett beskt piller för många.

Vi Bilägare 1972.

I takt med efterkrigstidens ökande bilism hade det blivit folksport att titta på länsbokstaven för bilar man såg i trafiken. Vissa kunde alla länsbokstäver som ett rinnande vatten och i baksätena kunde ungarna tävla om vem som såg flest C, P, R eller W för att få långresan att gå lättare. Ett anspråkslöst tidsfördriv långt före vår tids grasserande mobilkoma. 

Fartdårarna som körde om var förstås nästan alltid A som i stockholmare och att sikta en gotlänning med I som första bokstav gav höga poäng.

Landets första skyltbyte skedde på en Saab V4 i Uppsala. Myndigheterna påpekade slumpmässigheten i vilka kombinationer som hamnade på vilka bilar. Det genomskådades snabbt, åtskilliga märken fick snarlika bokstavskombinationer och i takt med de nya årgångarna introducerades nya begynnelsebokstäver som röjde årsmodellen. H kom på 1975 års modell, J på 1976 års, K på 1978 års etcetera.

Sista frågan: du ser väl vilken bil som har den nya skylten i annonsen? Just det, Volvo PV!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • Idag 17:07 Det utförandet av…
  • Idag 10:30 Tyvärr är ju det svenska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.