Vd Jerry Åkesson och verkstadschef Tomas Olsson.

Nästa artikel
Honda tillbaka som favorit
AutoIndex

Honda tillbaka som favorit

Publicerad 12 september 2022 (uppdaterad 13 september 2022)

Vd Jerry Åkesson och verkstadschef Tomas Olsson.

Efter en tredjeplats i fjol, bakom Toyota och Subaru, är Honda återigen etta i verkstadskategorin i AutoIndex. I Götene finns Hondahandlaren Åkessons Bil.

Bröderna Christer och Jerry Åkesson började i liten skala med att importera bilar från Tyskland i ungdomsåren. En låtsasannons i lantbrukstidningen ATL fick ta tempen på svenskarnas intresse för tyska dieselbilar. Efterfrågan skulle snart visa sig vara betydligt större än väntat.

– Brorsan begav sig till Tyskland där han fick bra kontakt med en Folkahandlare och snart ägnade vi helgerna till att köra hem bilar och fick med oss tre Golfdieslar per helg, minns Christer Åkesson som i dag är verksamhetschef.

Med biltransport ökade volymerna successivt för bröderna, som nu har sålt bilar i 25 år.

– Vi har gått långa vägen men det dröjde till 2003 innan vi blev tillfrågade om att börja sälja Honda.

Svenskar som äger privata bilar av årsmodell 2018–2021 har tyckt till om sina märkesverkstäder. Betygen är omräknade till indextal som teoretiskt kan variera från 0 till 1 000 poäng. Generellt är bilägarna inte missnöjda, men det skiljer en hel del i poäng mellan mest och minst nöjd. På grund av osäkert statistiskt underlag saknas Jaguar, Lexus, Mini, Alfa Romeo och Jeep.

Jerry och Christer Åkesson samt verkstadschef Tomas Olsson flankeras av Roger Lööf och Lars Persson från Honda Sverige.

I dag säljer Åkessons Bil även Mazda, Opel, Dodge/RAM, DS och Sun Living (husbilar) via sina två anläggningar i Götene och Lidköping.

– Honda blev en framgångssaga under flera år för oss med CR-V, Accord och Civic. Vi hade många år med fantastisk försäljning på runt 200 bilar per år. Siffror som är svåra för oss att toppa, säger vd Jerry Åkesson.

– Vi låg rätt i tiden med dieselmotorer och bra dragvikt som lockade många av traktens hästägare. Hondas nya hybrider är jättefina men tyvärr matchar inte dragvikten behovet hos våra kunder, där får vi erbjuda andra alternativ som Mazdas nya CX-60.

I AutoIndex verkstadskategori ökar Honda med en procent i år, vilket räcker för att ta sig förbi förra årets etta (Toyota) och tvåa (Subaru). Innan fjolåret hade Honda fyra raka förstaplatser i verkstadskategorin. Verkstadschef Tomas Olsson ser en förklaring till resultatet.

– En kund som börjar åka Honda blir väldigt trygg med märket. Bilarna går inte sönder lika ofta och kunden får vettiga servicekostnader, förutom vettig skatt och försäkring, säger han.

»Honda blev en framgångssaga under flera år för oss.«

Både Honda och Mazda är enligt bröderna Åkesson trygga varumärken med trogna kunder som sällan byter bil. I AutoIndex uppskattar Hondaägarna verkstadspersonalens yrkeskunnande, viljan att ge bra service och att det går snabbt och enkelt att lämna och hämta bilen. Även flexibiliteten vid garantifrågor får högsta poäng av Hondaägarna.

– Vissa verkstadschefer har inte så mycket att säga till om men som importör är Honda väldigt ödmjuka och dyker det upp garantiproblem går de alltid att resonera med. De är duktiga på att vårda våra kunders förväntningar, intygar Tomas Olsson som trots förstaplatsen ser förbättringspotential.

– En punkt som vi kan förbättra är att informera våra trognaste kunder om tilläggsjobb. Ofta tar vi för givet att de godkänner allt som de brukar, vilket kan skapa missnöje trots en lång och god relation med kunden.

Efter tre tunga år med få nya modeller ser Åkessons Bil fram emot att få börja sälja Hondas nya hybridmodeller Civic och HR-V.

– Vi har inte riktigt haft rätt modellutbud för landsbygdskunden men hade trots det bra fart innan bilarna sinade från fabrik. Nu ser vi fram emot fler nya modeller med högre dragvikter, avslutar Jerry Åkesson.

Sedan tio år är det Honda som gäller för Kjell Åke.

Nöjd Hondaägare: ”Det klickade direkt”

Namn: Kjell Åke Lundin

Bor: Hällekis

Ålder: 77 år

Kör: Honda Civic Type R (2017)


Vad fick dig att välja Honda?

– Tidigare körde jag Subaru, men mina söner är Hondaentusiaster och fick mig att köpa min första Honda för tio år sedan av Åkessons Bil i Götene. Sedan dess har jag ägt både CR-V, Accord Tourer Type S och nu senast en Civic Type R. För mig är Hondas styrka motorerna som går tyst med silkeslen gång.

Vad uppskattar du mest som verkstadskund?

– Jag blir alltid vänligt bemött och har även direktnumret till verkstaden. Blir det något fel är de även generösa med reklamationer, för mig klickade det direkt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.