Bild
Nästa artikel
Ska du anlita en auktoriserad märkesverkstad eller en oberoende allbilsverkstad? I årets AutoIndex sätter bilägarna överlag högre betyg på landets allbilsverkstäder.
Ska du anlita en auktoriserad märkesverkstad eller en oberoende allbilsverkstad? I årets AutoIndex sätter bilägarna överlag högre betyg på landets allbilsverkstäder.

Höga betyg för fristående verkstäder

AutoIndex

Bilägare som vänder sig till en allbilsverkstad är mer tillfreds än de som väljer en märkesverkstad. Lägre pris på reservdelar och service är enkla förklaringar men även snabb hjälp vid akuta reparationer.

I verkstadsdelen av Vi Bilägares konsumentundersökning AutoIndex vann Honda stort i grenen bästa märkesverkstad. Frågan ställdes till 10 000 svenskar med privatägda bilar som servar sina bilar på märkesverkstad (årsmodell 2015–2018). 

Med AutoIndex hjälp har vi även tagit reda på vad 6 000 svenska bilägare (årsmodell 2012–2018) tycker om sin allbilsverkstad. Ofta mindre verkstäder utan auktorisation som är knutna till någon av landets fem stora bilverkstadskedjor; Autoexperten, Mekonomen, Meca, BDS och AD. Verkstäder som visar sig vara väldigt omtyckta av landets bilägare. Av totalt 20 ställda frågor som berör bokning, personal, leverans, hämtning, pris och lojalitet, får allbilsverkstäderna högre betyg än märkesverkstäder på samtliga punkter utom två. De senare är bättre på att erbjuda lånebil eller annan transport vid service och har högre förtroende totalt sett. 

Inte helt oväntat får allbils-verkstäderna högre betyg för sin prisnivå på reservdelar och tillbehör, även för förhållandet mellan pris och kvalitet på verkstadstjänster. 

– Allbilsverkstäder ligger ofta lägre i pris men sällan mer än fem procent på reservdelar. Däremot kan prisskillnaden mellan verkstäders timdebitering variera kraftigt, säger Christer Liljenberg, ordförande för Sveriges Bildelsgrossisters förening. 

 

Så länge ditt fordon inte återkallas för ett garantiåtagande, där din auktoriserade märkesverkstad ska stå för kostnaden, är du fri att välja vilken verkstad du vill. Viktigt är att servicen utförs enligt fabrikantens anvisningar och att serviceboken stämplas.

Allbilsverkstäderna uppskattas också för sin förmåga att fastställa bilens åtgärdsbehov. Även möjligheten att ge snabb hjälp vid akuta reparationsbehov. 

– Eftersom en allbilsverkstad servar flera bilmärken erbjuder verkstadskedjorna ofta leverans av reservdelar samma dag. Det är nödvändigt för de fria verkstädernas överlevnad och är till stor nytta för bilägarna, intygar Christer Liljenberg.

Att verkstäder av mindre storlek uppskattas bekräftas när vi ställer frågan: Varför valde du att serva bilen på den verkstad du gjorde? Av staplarna i grafiken till höger framgår tydligt att små verkstäder i närheten av bilägarens bostadsadress uppskattas mest av kunder som vänder sig till en allbilsverkstad. Samtidigt som det är fler av märkesverkstadens kunder som uppskattar en större verkstad.

En väsentlig skillnad mellan dessa två verkstadsval kommer alltid att vara åldern på bilen. Många bilägare tycker med rätta att det är viktigt att ha en dialog med märkesverkstaden under bilens första två år. Då missas inga nödvändiga fabriksåtgärder eller betydelsefulla uppdateringar. 

Enligt lag är biltillverkaren tvingad att upplysa ägaren till fordonet om fabriksuppdateringar som rör bilens trafiksäkerhet. Detta gäller inte övriga uppdateringar som därmed uteblir vid service hos en allbilsverkstad – om det finns några.

Höga betyg för fristående verkstäder
Taggar: AutoIndex

I verkstadsdelen av Vi Bilägares konsumentundersökning AutoIndex vann Honda stort i grenen bästa märkesverkstad. Frågan ställdes till 10 000 svenskar med privatägda bilar som servar sina bilar på märkesverkstad (årsmodell 2015–2018). 

Med AutoIndex hjälp har vi även tagit reda på vad 6 000 svenska bilägare (årsmodell 2012–2018) tycker om sin allbilsverkstad. Ofta mindre verkstäder utan auktorisation som är knutna till någon av landets fem stora bilverkstadskedjor; Autoexperten, Mekonomen, Meca, BDS och AD. Verkstäder som visar sig vara väldigt omtyckta av landets bilägare. Av totalt 20 ställda frågor som berör bokning, personal, leverans, hämtning, pris o

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa en månad för 1 krona!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Kommentarer

#1
2019-12-17 12:34

Inget konstigt med detta, märkesverkstäderna kan ju fakturera nästan vad som helst, de har ju mycket företagskunder som är okänsliga för priset. Ett ex.; BMW verkstaden Bavaria här i Stockholm tar ca 2600:- i timmen plus delar. Det var i alla fall det beskedet jag fick av dem för felsökning. Absolut drömläge för fristående verkstäder som kan lägga sig lite under märkesverkstäder och ge bättre service och ändå tjäna oerhört bra.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.