Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Måste vinterdäck ingå?

Bilfrågan

"Finns det något som säger att jag måste lämna med vinterhjulen tillsammans med min inbytesbil?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har börjat en (långsiktig) planering att köpa en ny bil. Då vill säljaren gärna skicka med vinterhjul, som väl minst kostar 8 000–12 000 kr och så frågar han eller hon om det finns vinterhjul till min inbytesbil. Men inget sägs om värdet på mina hjul, de förväntas bara ”åka” med.

Finns det något som säger att jag måste lämna med hjulen? De är ju mina och jag borde kunna behålla dem och sälja privat? Skulle det påverka priset på inbytesbilen?

Bo Elmbark

SVAR:
Finns inga riktiga regler för detta men i allmänhet får du inte mer för din inbytesbil om du lämnar med vinterhjul. Sitter de däremot på bilen krävs nog i allmänhet att du lämnar med sommarhjulen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
2012-02-22 08:36

När jag byter bil så brukar jag aldrig ta vinterhjul via firman, göra alltid det via nätet för där blir det typ halva priset mot bilfirman... Annars så brukar jag ta originalfälgen och lägga på vinterdäck på dom och sen köpa några snygga feta sommarhjul, dyrt men ack så roligt och snyggt.

#2
2012-02-22 09:26

Jag tycker de ska ingå. Vi bor i ett land där vädret skiljer sig så pass att det krävs anpassning i form av t.ex däckbyte. Jag skulle iaf tycka det ett minus om de inte ingick och troligtvis valt en annan bil. Man vill göra ett "komplett" köp i mina ögon och inte behöva springa leta däck efter man precis köpt bilen. Om säljaren köpt riktigt bra vinterdäck som denna trivs med och att dessa dessutom passar på den nya bilen, så förstår jag om säljaren vill behålla dem eftersom de är dyra i inköp som nya. Men då skulle jag förstå om köparen vill pruta om priset över saken, eftersom nya däck just är dyra i inköp som nya (och blocket-däck kan vara riktiga fynd, men man vet aldrig hur de har förvarats/gummins skick).

#3
2012-02-22 10:00

DKL, byter du bil hos en bilhandlare och skickar med vinterhjulen så kan du vara säker på att handlaren lyfter ur hjulen omedelbart.
När en spekulant på bilen har gjort sitt val och köpet är klart kommer handlaren absolut att rekommendera ett köp av vinterhjul som han av en händelse har just till den här bilen.
En liten extraförtjänst!

#4
2012-02-22 17:56

Håller med Saabnisse. Jag tror det finns två fina knep för beg-bilhandlaren att få lite extraförtjänst. 1.Plocka bort vinterhjulen och sälja separat. 2. Ställa av bilen och få tillbaka skatten som kan vara på flera tusenlappar. Köparen får ju sedan ställa på och betala ny skatt. Stämmer det eller är jag fel ute. Någon som har erfarenhet?

#5
2012-02-22 18:40

Hej Christer2 och alla andra! Ja, jag har mångårig egen erfarenhet. Svaret är att det kan förekomma alla varianter. När det gäller vinterhjulen så gör majoriteten så att man tar bort vinterhjulen för att slippa ha vinterdäck på bilarna i beg.hallen, det ser oproffsigt ut. och visst säljer man dem sedan och tjänar en slant, eller skickar med dom istället för att pruta när bilen säljs - men det är absolut inget fiffel med det - det är en naturlig inkomstkälla i branschen.

När det gäller skatten är det så att de flesta betalar tillbaka skatten om den är "nyligen betalt" eller representerar ett lite större belopp bortåt 1000 kronor eller så. I de flesta fall värderas bilen med skatten inräknad brukar man säga, men det är ju svårt för kunden att kunna se. Där borde branschen skilja på mitt och Ditt lite bättre och alltid betala tillbaka all skatt./

#6
2012-02-22 20:13

Man kan göra som brorsans ekonomichef gjorde när han fick nya tjänstebilen;
Ekonomichefen följde med till bilhallen för att hämta ut passaten - det var precis efter nyår. När de tittade på bilen konstaterade han att det inte satt lagliga däck på kärran och påpekade att det inte kunde bli tal om vare sig detta köp eller några fler affärer för tjänstebilsflottan om vinterdäck inte kom fram ögonaböj.
Och hör och häpna! Vinterdäck åkte på fortare än kvickt, och sommardäcken kom med i bagaget utan extra kostnader.
Tror inte att en privatbilist som köper ny bil vart 5 år kommer undan med det lika lätt.

#7
2012-02-23 06:45

@Christer_2; -Jag har varit med om båda fallen, när det gällde vinterdäck så hade jag en gång varit i kontakt med inbytande ägare, han talade om att det fanns fina vinterdäck, bilfirman ville ha "extra pengar" för däcken, de "ingick" inte i bilpriset - jag fick tjata mig till dem.
Ett annat bilköp höll på att sluta med att jag gick därifrån utan bil, säljaren upptäckte att bilen jag skulle skriva under på hade de "glömt" att ställa av och skulle plötsligt ha 1500:- kr till för vägskatten som var kvar på bilen! Fruktansvärt oseriöst!

#8
2012-02-24 14:59

Gå gärna hit och kolla vad nya fälgar med vinterdäck kostar:
http://www.dackonline.se/Stalfalgar_med_vinterdack.html
och ha som underlag om det kommer ett erbjudande att köpa till dylikt

#9
2015-11-27 15:13

Hej Bo Elmbark visst är vinterhjulen dina, så behåll dom du. Men du kanske får mindre betalt för din bil i inbyte när du inte skickar med vinterhjulen :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.