Nästa artikel
Semester vid kusten, inte i inlandet
Nyheter

Semester vid kusten, inte i inlandet

Publicerad 2 juli 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Om man tolkar postens adressändringar under sommaren som platser dit svenskar helst semestrar, finns tydliga tendenser. Vi Bilägare har listan för toppen och botten.
Semestern är nu i full gång och vi svenskar rör oss över land och rike för att göra det bästa av vår ledighet. Men alla kan inte vara utan sin post några veckor, därför har 64 000 svenskar beställt tillfällig eftersändning av sin post.

Svenskar drar sig mot kusten
När sommaren når vecka 29 har 95 procent av svenskarna påbörjat sin semester, visar statistiken. Många tar med sig bilen och främst körs det mot kusten.

- Traditionellt märker vi på Adressändring att färre svenskar eftersänder till kommuner i Sveriges inland. Svenskar föredrar kommuner runt kusterna som är omtyckta att semestra på, säger Kia Johansson vd för postens Adressändring.

Just detta speglar av sig i statistiken över de mest och minst populära kommuner att göra adressändring till.

I topp av listan återfinns bjässarna Gotland och Ã-land: 6 procents andel för Gotland och 3 procents andel för Borgholm på Ã-land. Många adressändrade brev skickas också till Norrtälje, Båstad och Stockholm.

Inlandskommunerna ratas
På andra sidan, i den mindre eftersträvansvärda bottenlistan, hittar vi många inlandskommuner. Det längsta strået, eller kanske det lägsta, dras av kommuner i Västergötland: Bollebygd och Grästorp.

- Den främsta förklaringen jag kan se är att vi är en av landets minsta kommuner med endast 8 000 invånare, säger Iris Falk, kommunassistent i Bollebygd, till Vi Bilägare.

Trots att det finns en golfbana, bra fiske, kommunala badplatser och - framför allt - vandring utefter Knalleleden så sviker adressändrande svenskar Bollebygd.

- Vi kan erbjuda fantastisk natur. Men vi har inget nöjescentrum, inget Liseberg eller så, konstaterar Iris Falk.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-07-03 01:31
Doc... (ej verifierad)

Kalkon undersöökning 64000 svenskar har begärt adressändring under sin semester. vem bryr sej..

#2 • Uppdaterat: 2009-07-03 12:27
S-E S (ej verifierad)

Skönt, då blir det lugnt och skönt i fjällen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.