Arkivfoto: Bilden visar inte nödvändigtvis de lampor som nämns i artikeln.

Nästa artikel
Vad gäller kring godkänd LED-konvertering?
Bilfrågan

Vad gäller kring godkänd LED-konvertering?

Publicerad 2024-05-03 05:00

Arkivfoto: Bilden visar inte nödvändigtvis de lampor som nämns i artikeln.

Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag läste i Vi Bilägare att det varit vissa problem med att få LED-lampor, som ersatt halogen, godkända för en del bilägare. Själv har jag varit på besiktning med min bil och de nya LED-lamporna monterade. Det var inga problem men jag hade för säkerhets skull med de papper som Philips har för utskrift om lamporna. Där finns också ett typgodkännande från Transportstyrelsen. Nu behövde jag inte visa dem men det var ändå med en viss lättnad som jag lämnade besiktningen med ett godkännande. På sikt ska väl ändå kommunikationen nå fram till besiktningsbolagen om vad som gäller? 

Anders Mattsson 

Svar: Ja, ändringar av regler i efterhand kan ta lite tid. Numera har såväl Osram som Philips färdiga paketlösningar för de bilar och strålkastare som är godkända för ett byte från halogen till LED. Det finns också en steg för steg-anvisning om hur man ska gå tillväga. Det första man måste göra är att kontrollera tillverkarens ”kompatibilitetslista” och jämföra med den egna bilens godkännandenummer. Därefter skriver man ut det godkännande som tillhandahålls av tillverkaren av lampan. Tillsammans med LED-satsen kommer ett klistermärke att montera på baksidan av strålkastaren eller i motorrummet, därefter följer man monteringsanvisningen eller låter sin verkstad sköta konverteringen. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-05-04 22:49 Jag har monterat kinesiska…
  • 2024-05-04 21:45 Ja stoppa i kinalampor o…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.