Nästa artikel
Fusk med mätarställningen blir vanligare: ”Oroande”
Nyheter

Fusk med mätarställningen blir vanligare: ”Oroande”

Publicerad 20 juli 2021 (uppdaterad 1 juli 2022)
Att manipulera mätarställningen tar inte mer än några minuter med rätt utrustning.
Antalet mätarskruvade bilar har fördubblats på ett år, enligt en undersökning.

Manipulerade vägmätarställningar blir allt vanligare på begagnatmarknaden i Sverige – även bland svensksålda bilar. Annonsplatsen Wayke och fordonshistoriktjänsten Carfax konstaterar efter en granskning att fenomenet förekom dubbelt så ofta i juni 2021 jämfört med samma månad året innan.

Martin Fransson, vd på Wayke, är oroad över utvecklingen.
– Jag tycker att Transportstyrelsen borde göra den här kollen. Är det någon som borde göra det jobbet så är det väl de, säger han i en intervju med TT.

Transportstyrelsen skriver i ett mail till TT att de ska utreda hur fusket ska stoppas och ha förslag klara nästa sommar.

Tidigare förekom mätarfusk främst på begagnade bilar som blivit importerade till Sverige, men nu är de flesta fuskbilarna som upptäcks sålda i Sverige, enligt Wayke.

Wayke och Carfax undersökte totalt 290.000 bilar. Av dem hade 1.500, omkring 0,5 procent, felaktiga mätarställningar.

Elektroniska mätarjusterare finns att köpa online för några tusenlappar. Med den utrustningen tar det bara några minuter att manipulera siffrorna i odometern.

För en bilköpare är fusket vanligtvis relativt enkelt att upptäcka. Mätarställningen registreras varje gång en bil besiktigas, vilket gör att onormala avvikelser mellan åren kan upptäckas. Tjänster som hemsidan Car.info ger tillgång till all tillgänglig historik om en bil, vilket gör det lätt att få en överblick.

En granskning som Vi Bilägare gjorde vintern 2020 med hjälp av siffror från Car.info visade att det då fanns över 1.800 aktiva bilannonser ute på svenska annonssidor där bilen hade någon typ av avvikelse i mätarställningen, och att över 84.000 bilar kan rulla på vägarna med den typen av avvikelse.

Genomgången visade också att en bilhandlare kan ta över 18.000 kr mer betalt för exempelvis en Volvo V40 från 2012 om vägmätaren står på 10.000 mil i stället för 16.000.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 22 juli 2021 Det här kan ju tyvärr vara…
  • 21 juli 2021 Med digitala instrument är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.