Nästa artikel
Vår ger vilt på vägen
Nyheter

Vår ger vilt på vägen

Publicerad 19 april 2013 (uppdaterad 19 april 2013)
När våren kommer börjar också viltet att röra på sig. Viltolyckornas antal skjuter i höjden mellan april och maj.

Det kan vara en god idé att hålla extra god beredskap när man kör bil ute på vägarna under våren. Nu kommer nämligen tiden på året då viltolyckorna blir extra många, visar siffror som Älgskadefondsföreningen har tagit fram.

Viltolyckorna är i ungefär 60 procent fler i maj än i april. Det skiljer sig en aning från år till år. 2012 skedde 2473 viltolyckor i april och 4 065 viltolyckor i maj, en ökning med 64 procent. 2011 var antalet viltolyckor 2 318 i april och 3 490 i maj, vilket är en ökning med 51 procent. I snitt ökade olyckorna med 59 procent mellan april och maj åren 2009-2012.

Anledningen till att viltolyckorna ökar så mycket just på våren är att det har blivit dags för älgar och rådjur att stöta bort sina kalvar. Det innebär att många unga djur nu får klara sig själva och söka sig till nya marker, något som gör att många djur är rörelse under perioden.

2013 har så långt varit ovanligt olycksdrabbat. Antalet polisanmälda viltolyckor har ökat med hela 26 procent under januari till mars, jämfört med samma period förra året., från 9 078 olyckor 2012 till 11 482 olyckor i år. Det motsvarar en viltolycka var elfte minut under årets första tre månader.

Diskutera: Är du extra vaksam på vilt under våren?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-19 12:17
KaptenOberkommando

Hmmm, "Vår ger vilt på vägen" ... Man kan ju vända på det också och ur ett viltperspektiv säga att "På våren är det väldigt många vägar i vägen". Vägar är ju inte särskilt naturliga, om man säger så ...

#2 • Uppdaterat: 2013-04-19 16:03
KaptenOberkommando

Va? Redan reparerat den nya Hyundaien? Höll den inte bättre?

#3 • Uppdaterat: 2013-04-19 17:24
KaptenOberkommando

Shogun, turordningen var ju följande enligt din beskrivning: Först reparation av Hyundaien, sedan krockar mellansonen med ett rådjur och därefter krockar frugan med en älg. Sonen krockar ju med ett rådjur när bilen precis har kommit tillbaka efter en reparation - det är så du skriver. Alltså måste bilen ha varit trasig på något sätt INNAN sonen krockar med rådjuret. Så då frågar jag igen: Höll inte bilen bättre än att den var tvungen att repareras tämligen omgående efter det att du tog ut den?

För övrigt orkar jag inte läsa allt som skrivs här på sajten och särskilt inte alla - och definitivt inte allt - i dina mastodontinlägg. Det fanns heller inget i ditt inlägg nedan som signalerade något särskilt med krocken med älgen, utan jag utgick ifrån att det hade gått bra.
Under en annan artikel sträckte jag liiiiite ut en hand när jag tyckte att det var roligt att vi var överens i en fråga - den om rosten. Men du valde då minsann att inte svara med något trevligt tillbaka, trots att jag till och med kostade på mig en smiley. Så var är du då för en typ? Nu har du kastat tillbaka nivån till där den var tidigare. Jag tar tillbaka att jag tyckte det roligt att vi var överens och att jag tyckte att det kändes konstigt att vi inte skällde på varandra. Klart att jag skall skälla på dig som vanligt i fortsättningen. Usch för riskokarbilar.

För att göra det enkelt: Jag försökte sträcka ut en hand under artikeln om rosten och la till och med till en smiley. Du valde att inte att svara med något trevligt tillbaka, vilket jag faktiskt hade väntat mig! Redan där förstörde du klimatet. Nu har du mage att klaga på att jag inte är artig nog att fråga hur det gick i älgkrocken. Du skall lära dig att veta hut! Och ut härifrån skall du också.

#4 • Uppdaterat: 2013-04-19 20:35
KaptenOberkommando

Shogun, meningen du skrev först (15:53) kan bara utläsas som att bilen först var på reparation, sedan krockade sonen och sedan frugan. Och jag hade alltså rätt i min tolkning om fruns krock - att det gick bra. Av den anledningen ansåg jag mycket riktigt inte behöva fråga. Det kändes liksom rätt klart att det gick bra.
Så visst, vi får väl backa bandet då och ge allt en ny chans.

#5 • Uppdaterat: 2013-04-20 11:13
Rustan Werling

Om det inte hade gått bra för Shoguns chef.....förlåt fru, hade man verkligen skrivit om det på ViB:s kommentatorsfält då?

#6 • Uppdaterat: 2013-04-20 11:16
Rustan Werling

Och finns det verkligen flera olika tolkningar av följande mening: " Och före det körde mellan sonen på ett rådjur med våran Hyundai i40 som vi precis fått tillbaka från reparation"?????

#7 • Uppdaterat: 2013-04-23 20:28
Roger Skagerström

Hamnade rådjuret mellan sonen och bilen? :P Sprang han på rådjuret så det klämdes fast? Stackars rådjur :(

Särskrivningar - jag älskar dom ;)

Typ ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.