Nästa artikel
Bakom ratten - med telefon, dryck och sång
Nyheter

Bakom ratten - med telefon, dryck och sång

Publicerad 9 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Att prata i telefon, sjunga och skälla på andra bilister är tre vanliga sysselsättningar som svenska bilförare ägnar sig åt när de sitter bakom ratten. Det visar en ny undersökning.
- Ju fler saker man ägnar sig åt i bilen, desto större risk utsätter man sig för eftersom man inte har all uppmärksamhet på trafiken. Nittiofem procent av alla bilolyckor beror på den mänskliga faktorn, säger Maria Krafft, chef Trafik och samhälle, Folksam.

Det är Sifo som på uppdrag av Folksam undersökt svenska bilförares beteende och attityder. Och undersökningen visar att svenska bilförare har svårt att endast fokusera på vägen.

Mobilsamtal vanliga

6 av 10 svenska bilister pratar i mobiltelefonen samtidigt som de kör och bland de yngre stiger denna siffra till 80 procent. 63 procent fixar med radion/bilstereon, och 58 procent sjunger medan de kör. Nästan hälften, 45 procent, skäller på andra bilförare. 1 av 10 svenska förare gråter i bilen.

Inte flirta - men äta
Få svenska bilister leker med barn eller flirtar när de kör bil. Enligt Sifo-undersökningen ägnar sig "endast" 4 procent av de tillfrågade åt dessa sysselsättningar.

Att äta och dricka är desto vanligare. Var tredje bilist dricker när de kör bil och en knapp fjärdedel äter samtidigt som de sitter bakom ratten.

I PDF-filen till höger kan du läsa hela undersökningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.