E4-resan blev åtta kilometer kortare när Högakustenbron invigdes 1997. Utsikten från restaurangen vid brofästet går inte av för hackor.

Nästa artikel
Test av vägkrogar på E4 Gävle–Umeå
Vägkrogar

Test av vägkrogar på E4 Gävle–Umeå

Publicerad 12 juli 2023

E4-resan blev åtta kilometer kortare när Högakustenbron invigdes 1997. Utsikten från restaurangen vid brofästet går inte av för hackor.

Vägkrogarna mellan Gävle och Umeå blandar och ger. Testpatrullen har provat 17 restauranger och hittat två favoriter. Bästa maten finns vid en sjö.

Mycket är sig likt på vägkrogarna mellan Gävle och Umeå – men ändå inte. Många av krogarna längs E4:an är samma som vid vårt senaste test. För vissa har det dock gått utför medan andra har gjort rejäla uppryckningar sedan testpatrullens besök 2017.

Det senare är inte minst tydligt vid Ångersjön, rastplatsen mitt emellan Söderhamn och Hudiksvall. Där har restaurangen gått från ordinär, och tidvis stängd, till att matlagningen nu blomstrar under ny ledning. Hoppas att det fortsätter så.

Den regerande mästaren har dock inte kunnat försvara sin titel. Näske Krog söder om Örnsköldsvik planerar att dra igång verksamheten igen men hade stängt i början av sommaren. Highway Hotel i Härnösand är en annan långkörare som bommat igen restaurangen.

"Här finns uppenbart någon som kan och bryr sig."

Det kan också vara värt att notera att vissa krogar har olika öppettider beroende på säsong. Kolla på hemsidan – om det finns någon och om den är uppdaterad.

Slutligen kan vi bara konstatera att lunchpriset numera oftast ligger på 110–130 kronor. Vid testet 2017 var samma siffra 80–90 kronor. I dag finns det bara en krog på sträckan som fortfarande håller sig under hundrastrecket. Restaurangen vid Högakustenbron är dyrast men där går det varken att klaga på maten eller utsikten.

Så testar vi

Testpatrullen har provat hundratals vägkrogar genom åren och har mångårig erfarenhet från restaurangbranschen. Patrullen besöker vägkrogarna anonymt och beställer två olika rätter, alltid dagens lunch om det är möjligt, provar salladen, smakar kaffet och kollar hur toaletten ser ut. Omdömet på maten vägs ihop med det allmänna intrycket och ger ett vägkrogsbetyg mellan ett och fem bestick.

Betygsskala:

5: Utmärkt 4: Bra 3: Medel 2: Mindre bra 1: Dåligt

1. Dinners Gävle Bro

 • Gävle, avfart 198
 • Öppet 8–20, lunch 11–14
 • Ladda bilen här

Det blir inte mer vägnära än så här. Vägkrogsbron har legat som ett streck över E4:an sedan 1987 och känns stadigare än den lätt gungiga Nyköpingsbro.

Maten är typiskt vägkrog men lagad med lite mer omsorg. ”Fiskgratäng med currydoft” (119 kr) inte bara doftar utan smakar gott och mycket, även om själva fisken är överlagad. Kycklingcurry fortsätter på inslagen bana men har ännu mer drag i, riset är dock så överkokt att det nästan spricker. Det känns som om köket kan men slarvar litegrann. Jolmigt automatkaffe (betyg 2/5) kan vi leva med, värre är att lokalen är så kvav och svettig att vi snart längtar därifrån.

Betyg: 3

2. Rasta Hagsta (Hakke Gård)

 • Hagsta, avfart 201
 • Öppet 7–22, dagens 11–20

Skylten med den glada vikingen finns kvar vid vägkanten, trots att namnet Hakke Gård sedan länge är pensionerat. Vikingatemat är dock intakt, inte minst genom det jättelika skeppet ovanför brickdisken.

Mindre vikingamässig är fiskgratängen, en av fem lunchrätter (125 kr), som till lejonparten består av svampiga ”surimi sticks”, ibland kallade ”crab sticks”, i en grötig röra av hårdprocessad fisk. Den fint upplagda och hyfsat saftiga wallenbergaren med skirat smör och helt okej potatismos är betydligt trevligare. Starkt kaffe (betyg 3/5) avrundar en medelmåttig lunch utan större matlagningsglädje.

Betyg: 2

3. Rasta Tönnebro

 • Tönnebro, avfart 203
 • Öppet 7–22, dagens 11–20
 • Ladda bilen här

Det är en väldig ruljangs vid det som måste vara sträckans största rastplats och vägkrogen har kapacitet därefter. Trots stordriften är lokalen hemtrevlig med anslag av Hälsingegård.

Jämfört med testpatrullens senaste besök (betyg 1/5) är uppryckningen total. Maten är upplagd snarare än uppslängd, tjusigt garnerad och serverad med den omsorg man borde kunna förvänta sig. Isterband med dillstuvad potatis (125 kr) är en klanderfri rätt och även om den panerade spättan är lite degig är helheten klart godkänd. Det stekheta kaffet smakar helt okej (betyg 3/5). Rasta, som driver uppemot 30 vägkrogar runt om i landet, verkar åtminstone här ha gjort hemläxan.

Betyg: 3

4. Ångersjön Mat & Vildmarkscamping - Testvinnare!

 • Ångersjön, avfart 210
 • Öppet 9–21

 Röken stiger bakom timmerstugan. Det är restaurangens nya ägare som är i full färd med att röka lax. ”Vi gör allt själva”, berättar en av dem och skruvar upp förväntningarna. Här finns en dagens rätt (120 kr) och nio andra varmrätter (129–169 kr). Tio minuter efter beställning bärs tallrikarna ut till bordet i den lummiga trädgården.

Pannbiff är dagens och andas hemlagat rakt igenom, från den luftiga biffen och karamelliserade löken till den smakrika skysåsen och välkokta potatisen. Så här borde husmanskost alltid smaka. Laxen (169 kr) är rökt till fulländning och färgsprakande serverad med pigg sallad, picklad lök, krispiga sockerärtor, riven parmesan, sherrymajonnäs och örtolja ringlad över. Här finns uppenbart någon som kan och bryr sig.

Gott kaffe (betyg 4/5) ingår i dagens och kostar annars 25 kronor. Lunchen kan alltså kosta närmare 200 kronor men då är också kvaliteten och utförandet så mycket bättre än på den typiska vägkrogen. Härifrån går man med lätta steg och vi kan bara hoppas att de nya ägarna har uthålligheten som krävs. För Ångersjön har blivit en riktig pärla.

Betyg: 5

5. Värdshuset Glada Hudik

 • Hudiksvall
 • Öppet 7–22, lunch 9.15–17
 • Ladda bilen här

Enligt Hudiksvalls kommun har Hudikborna sedan tidigt 1800-tal haft ett rykte om sig att vara ovanligt glada. Stadens vägkrog osar kanske inte av glädje men känns i alla fall piggare än snittet och personalen är välkomnande. Två lunchalternativ står till buds (110 kr). Kycklingklubba med ris och röd currysås är en enkel och god rätt som klarar varmhållningens utmaningar. Plus för bra sting i såsen. Stekta korvskivor med stekt ägg och stekt potatis är salt och gott men i flottigaste laget och kommer med mycket brända rester från stekbordet. Vill man inte ha det starka kaffet (betyg 3/5) kan man fråga efter en kopp Oboy och önskas övernattning erbjuds det också.

Betyg: 3

6. 17 Rum och Kök - Kör förbi!

 • Harmånger
 • Öppet 8–20

En vägkrog som sett sina bästa dar. Den slitna byggnaden får oss att tveka om stället ens är öppet. I barnhörnan har någon slängt in några vhs-kassetter och 2010 års upplaga av Gula Sidorna för Gävle. Den tungt lastade tallriken med fläskkarré och stekt potatis (120 kr) är inte vacker att titta på och stabbig i överkant. Inga korslagda sparrisar så långt ögat kan nå och ovanligt nog är potatisen inte färdigkokt. Bland de sex lunchrätterna finns också järpar, misstänkt halvfabrikat, som smakar helt okej. Den kokta potatisen med skinn rör vi helst inte alls och det tunna kaffet (betyg 1/5) är inte mycket bättre.

Betyg: 1

7. Myre Diner

 • Njuruda
 • Öppet 9–21, lunch 10–14

Såsen har skurit sig och gjort den stuvade pytten till en oljig smet. Den inte så smickrande rätten ingår i buffén (120 kr) som serveras i den pastellfärgade dinern två mil söder om Sundsvall. Kasslerpastan är bättre men väldigt enkel och minner om skolbespisning. Som tur är finns mycket annat att plocka på sig, bland annat revbensspjäll, pizza, vårrullar och indisk kycklinggryta. Med andra ord är det här vägkrogen för den med beslutsångest. Kaffet är hyggligt (betyg 3/5) och personalen ger ett värmt välkomnande och håller ordning och reda bland kantinerna. Den halvdana husmanskosten drar ner betyget.

Betyg: 2

8. Blå Ängeln - Kör förbi!

 • Älandsbro
 • Öppet 10.30–20

Det här är säkert en helt okej pizzeria men husmanskosten lämnar inga bestående intryck. Föreståndaren verkar lite förvånad över beställningen av dagens lunch (110 kr). Den uppsprättade korven med bostongurka, senap och smält ost ihop med pressad potatis är helt okej medan pasta carbonara med överkokt penne och tjockt redd sås till och med skulle få italienska hobbykockar att gå i taket. Kaffet är tunt (betyg 2/5) och salladbordet utplockat. I bakgrunden skvalar reklamradio och på en vägg sitter fina bilder på forna tiders Härnösand. Akta hålen i den lappade asfaltsplanen utanför!

Betyg: 1

9. Hotell Höga Kusten - Bra!

 • Högakustenbron
 • Öppet 11–20

Egentligen en annan typ av restaurang med tanke på bordsserveringen och menyn med huvudrätter från 169 kronor. Å andra sidan ligger krogen precis vid E4:an, ovanför Högakustensbrons norra brofäste, och propaganda-utsikten över kustlandskapet och Sveriges längsta hängbro är kanske värd att betala lite extra för. Maten är dessutom vällagad och har den där finessen som ofta saknas på vägkrog.

Lammfärsbiffen (179 kr) är så saftig att det vattnas i munnen och trendriktigt ”smashad” potatis, bakad spetskål, chèvrekräm och elegant rödvinssås gör en genomtänkt och väl genomförd helhet. Matjessillen på kavring (189 kr) är nästan lika bra, lyxigt toppad med lagrad ost, rädisa, potatis och ägghalvor med krämig gula. Sillspad och brynt smör gör dock att smörgåsen badar i vätska och blir blöt.

Helt okej kaffe (betyg 3/5) kostar 30 kronor extra, bubbelvatten kostar snålt nog ytterligare 20 kronor och snart är man uppe i närmare 250 spänn för en lunch. Dyrt – men med tanke på utsikten hade man nog kunnat ta ännu mer och ändå lockat gäster.

Betyg: 4

10. Björnstugan - Kör förbi!

 • Ullånger
 • Öppet 11–20

Det stora björnhuvudet gapar efter mycket men mister hela stycket. Gårdsplanen är stökig och bland slitna leksaker ligger en hopsjunken hoppborg. På verandan står en bleknad godisautomat med avspärrningsband. Här erbjuds ingen dagens men väl husmanskost och thairätter. Köttfärsbiff med kantarellsås (109 kr) låter mycket mer lockande än den broskiga biff och svårgenomträngliga skinnpotatis som serveras. Köttbullarna (99 kr) kommer med potatismos som har en oaptitlig bismak. Tunt automatkaffe kostar 20 kronor – bortkastade pengar (betyg 1/5).

Betyg: 1

11. Ullånger Hotell & Restaurang

 • Ullånger
 • Lunch 11–14
 • Ladda bilen här

Mitt emot hotellet i downtown Ullånger kan en osedvanligt stor galge skådas, en gång i tiden världens största, kanske fortfarande. Förutom att erbjuda rum serverar man också dagens lunch (110 kr).

Fläsket är välstekt men som så ofta på vägkrog är potatisen direkt motbjudande med plastigt skal och mosig insida. Gratängen med slantad korv, pastarör och cheddarost är bättre men kan upplevas tung och stabbig med sin tjocka sås. Kaffet är tunt och knappt varmt (betyg 2/5). Galgen i all ära, den kan man se från vägen och kräver inget stopp här.

Betyg: 2

12. Docksta Baren - Klassiker!

 • Docksta
 • Öppet 10–19
 • Ladda bilen här

Klassiskt tradarfik som utstrålar värdighet. Entrén är tapetserad med tidningsklipp från 1951 och framåt och den gamla beställningstavlan med röda knappar används fortfarande. Pepprig rostbiff med potatissallad är en av två lunchrätter (125 kr) och smakar egengjort och gott. Spagettin med köttfärssås är lagad utan krusiduller, som man gör hemma.

Ett ovanligt inslag på salladsbordet är kokta ägg och gottegrisen kan glädjas åt att valfri ”gobit” ingår i priset. Kaffet är starkt och fylligt (betyg 4/5). Vattnet som tappas från maskinen vid disken smakar dock gammal sommarstuga. Annars en pigg 72-åring!

Betyg: 3

13. Nätra Motell & Restaurang

 • Bjästa, avfart 251
 • Öppet 11–21, lunch 11–14

Hårt skogsarbete för hundra år sedan kunde kräva ett intag av uppemot 9 000 kalorier om dagen. Tallriken här intill hade varit en god start. Berget av blodbröd, knaperstekt fläsk och en skopa söt och fet vitsås är en veritabel kaloribomb. Slabbigt men garanterat mättande. Den ostpanerade kycklingen, en av tre lunchrätter (115 kr), är fräschare och kommer med ris och god tomatsås. Salladen serveras i olika färdigplockade skålar, bland annat med inlagda grönsaker. Kaffet smakar fylligt och nybryggt (betyg 4/5). Här finns en elbilsladdare (11 kW) men placeringen på mexitegelfasaden gör att sladden måste dras rakt över uteplatsens trädäck.

Betyg: 2

14. Veckefjärdens GC - Potential!

 • Örnsköldsvik
 • Öppet 10–20, lunch 11–14

Se efter var du parkerar så att du inte ställer dig på klubbmästarens plats vid Peter Forsbergs golfklubb. Restaurangen ligger i klubbhuset med vidunderlig utsikt över bana och fjärd. Lunchen serveras som buffé (129 kr) och sallad och tillbehör håller klart högre kvalitet än på den genomsnittliga vägkrogen. Det gör också de kalasgoda raggmunkarna som paras med flottigt fläskhack. Den panerade fisken smakar bra men sänks av den kalla potatisen med otrevlig bismak. Till automatkaffet (betyg 3/5) finns sockerkaka. Potentialen är hög men betyget stannar på en trea.

Betyg: 3

  15. Vägkrog Örnen

  • Örnsköldsvik
  • Öppet 6–23, lunch 11–15
  • Ladda bilen här

   Vägkrogstemplet vid stadens södra infart uppmanar fotbollslag och andra större grupper att anmäla sin ankomst i förväg. Det säger kanske något om rusningen som kan uppstå när busslasterna kommer. Den manstarka personalen verkar dock erfaren och frågar om storlek på lunchportionen (115 kr). Den gratinerade kasslern är superenkel men välgjord med rödlök, tomat, ost och gott ris till. Fläsket är välstekt och serveras med en välsmakande löksås i riklig mängd. Potatisen har skinntendens men smakar helt okej. Kaffet är stekhett (betyg 3/5) och slutbetyget blir just en trea, om än ganska svag.

  Betyg: 3

  16. Lenas Vägkrog

  • Rödviken
  • Öppet 8–20

  Glass på maten? Här är det bara att förse sig med hallonsorbet, ”Tivoli” och vaniljglass. Den kalla buffén är en förlängning av den varma (112 kr) med tre rätter som efter visst besvär med stora kantinlock fiskas upp på tallriken. Köket har inte snålat med bacon i den gräddiga carbonaran och nog har pepparkvarnen varit framme. Det stekta fläsket serveras med en märklig löksås, som ser ut som vispad äggvita, och kokt potatis med gummiliknande skinn. Salladen har en del ovanliga inslag, bland annat inlagd chili som är så stark att det ryker ur öronen. Kaffet smakar snabbkaffe (betyg 1/5). Totalt sett en ganska spretig vägkrog.

  Betyg: 3

  17. Hörnefors Vägkrog

  • Hörnefors
  • Öppet 7–22, lunch ”kl 10 tills det tar slut, men åtminstone till kl 14”

  Jo då, visst går det fortfarande att få en vägkrogslunch för under hundringen! Till exempel här i Hörnefors (94 kr) ett par mil söder om Umeå. Ett typiskt truckerställe som med dusch, stor lastbilsparkering och långa öppettider lockar yrkesförare. Skinksteken, ett av fyra lunchalternativ, smakar bra och rödvinbärsgelén piffar upp men alltihop överskuggas av trist brunsås och skinnpotatis. Samma sorgliga potatis dyker upp till den panerade rödspättan som annars är helt okej. Personalen erbjuder backning och rån till kaffet (betyg 2/5) och det glada bemötandet smittar av sig.

  Betyg: 2

  Tvärstängt tempel

  Senast testpatrullen åt sig fram längs Norrlandskusten korades Näske Krog, ett par mil söder om Örnsköldsvik, till testvinnare. Vägkrogen med silverfisken utanför har därefter varit stängd i flera år men planen är nu att Nya Näske Krog ska öppna i sommar.

  Dragon Gate strax söder om Gävle är däremot tvärstängt. Trasiga rislampor och annan bråte ligger och skräpar utanför det kinesiska templet. De nya ägarna som tog över 2018 verkar inte ha fått snurr på verksamheten.Några bensinpumpar är det enda livstecknet.

  Här kan du ladda

  För den som kör elbil kan möjligheten till laddning vara avgörande för var man ska stanna för lunch. Vid sex av de testade vägkrogarna finns stolpar för snabbladdning, markerade här nedanför med blixten från vägmärket. Ytterligare två krogar, Myre Diner och Nätra Motell, erbjuder långsam laddning.

  Ämnen i artikeln

  Kommentarer till artikeln (30)

  • 23 juli 2023 Ärtsoppa är hör o häpna…
  • 23 juli 2023 Pi skrev: Hacken - till min…
  Läs kommentarer och diskutera

  Missa inget från Vi Bilägare

  Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.