Bild
Nästa artikel

Rosttest: VOLVO XC60 (2008)

Rost

Bilarna är besiktade av Rostskyddsmetoder AB.

Volvo XC60 är i grunden bra konstruerad för att motstå rosten. Motorhuven är i aluminium och bakluckan i plast. Även hjulupphängningarna bak är i till stora delar i lättmetall och dörrarna har både invändig behandling och bra tätningar i fogarna.

Under bilen är de mest utsatta balkarna sprutade med rostskyddsmedel på insidan och slitskyddet är välgjort. De flesta av underredets skarvar är tätade, utom allra längst bak där det finns några som är helt obehandlade.
   
Skärmkanterna bak är av bra konstruktion utan smutssamlande hylla. Men innerskärmarna är delvis i ett filtliknande material, som på sikt binder fukt. De delar av filtskärmarna som ligger an mot plåten är dock klädda i plast, vilket minskar risken för rostangrepp. Fram sitter innerskärmar helt i plast.    

På minuskontot noteras att tröskellådornas plastlister riskerar att binda fukt och det kan på sikt bli en rostfälla. Bilen saknar också stänklappar och är obehandlad i hjulhusen, innanför innerskärmarna.

- Volvon får, trots några detaljmissar, en stark fyra i betyg, kommenterar Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Volvo XC60

Kommentarer

#1
2015-09-27 11:07

Min XC60 2009 har rejäla rostskador i skärmkanterna fram. Riktigt dåligt tycker jag....
Bilen fullservad på volvo.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.