Bild
Nästa artikel

Rosttest: Volvo V40 D4

Rost

Överlag väl tätade skarvar och motorhuv av aluminium ger Volvo gott betyg i rosttestet. Men under plastkåporna finns bara grundlack och en del öppna skarvar.

PDF 2014/16 ViB Test: Mini Cooper SD, Seat Leon TDI, Volvo V40 D4

Mot målsnöret i tre starka, kompakta dieselbilar med personligare stil än de flesta andra. Hinner nya femdörrars Mini Cooper SD, sportutrustade Seat Leon FR TDI eller Volvo V40 D4 med ny svensk snålmotor först? PDF 11 sidor
Motorhuv av aluminium (se bild), resten av karossen av plåt. De flesta skarvar i baklucka, dörrar och underrede är väl tätade. Inuti hålrummen har anbringats ovanligt rikligt med vax. Underredet täcks till stor del av sköldar tillverkade av poröst plastmaterial. Under dem är karossen bara grundlackerad och det går att hitta en och annan öppen skarv. I hjulhusen finns innerskärmar av filt som med tiden kommer att bli fuktiga. Då kan också rosten komma. Stänkskydd saknas i standardutrustningen. Grus- och slasksprut från framhjulen träffar därför sparklådornas nedåtriktade skarv. Att köpa till originalstänkskydd är en bra och billig investering.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Kommentarer

#1
2014-12-17 15:46

Skulle tro att hela karossen är gjord av plåt. Motorhuven av aluminiumplåt och resten av stålplåt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.