Nästa artikel
Rosttest: Volkswagen Sharan (2011)
Rost

Rosttest: Volkswagen Sharan (2011)

Publicerad 21 juni 2011 (uppdaterad 28 november 2016)

Volkswagen Sharan har en kaross helt i stålplåt. Men, till skillnad från konkurrenterna Chevrolet Orlando och Ford S-Max, har VW:n en seriös invändig vaxbehandling i alla underredets balkar. På pluskontot noteras också att hela framvagnen är i aluminium, att skärmkanterna bak är vettigt konstruerade och att merparten av skarvarna under bilen är bra tätade.

Bra är också att den bakre ljuddämparen är rostfri och att dörrarna är vaxbehandlade på insidan.

Minus blir det för att bilen inte är invändigt behandlad i huv och baklucka, att stänklappar saknas och att innerskärmarna bak är av ett filtliknande material. Negativt är också att slitskyddet under bilen har vissa brister och att det inte finns någon behandling innanför de plastsköldar som täcker stora delar av underredet. Tätningen av dörrarna är heller inte hundraprocentig.

– Dessutom saknas dräneringshål i bakluckan. Vart ska då kondensvattnet ta vägen, säger Thomas Widström, som trots vissa brister ger Sharan en fyra i betyg. Men den är inte särskilt stark.

Bilarna är besiktade av Rostskydds-Metoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Sharan TDI/140 Masters BMT
Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.