Bild
Nästa artikel
Rosttest: Volkswagen Golf Variant TSI 122 Masters (2010)

Rosttest: Volkswagen Golf Variant TSI 122 Masters (2010)

Rost

Karossen är i stålplåt men modernt konstruerad med få rostsamlande skarvar. Motorhuven saknar invändning vaxbehandling men är väl limmad i framkant och har en öppen konstruktion i bakkanten som ger god ventilation och förebygger rostangrepp.

Bakluckans limningar i plåtskarvarna är sämre. Stålplåtarna i de främre dörrarna är hopskruvade, medan de bakre är limmade. Den limmade varianten är mer känslig för rost och dessa har därför försetts med ett skyddande lager vax i nederkant.

Bottenplattan saknar skyddande pvc-lager. Istället finns plastsköldar monterade som delvis skyddar från stensprut och mekanisk förslitning. Nackdelen är att smuts tränger in och samlas mellan plastskölden och bottenplattan. Balkar och invändiga hålrum har fått en generös vaxbehandling.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Revidering: Vi Bilägare har i efterhand reviderat betyget till en trea, med historisk koppling till konstruktionens med de främre plastinnerskärmarnas montering innanför skärmkanten, som fallet är med VW Golf generation V. Tröskellådorna är i riskzonen när saltblandning och fukt letar sig in i hålrummen, men ej ut. Grundfärgens vidhäftning är en osäkerhetsfaktor.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Golf Variant TSI 122 Masters

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.