Bild
Nästa artikel

Rosttest: Volkswagen Golf Plus 1,6 FSI Comfortline (2005)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddet på Golf Plus är, precis som på vanliga Golf, försämrat jämfört med den tidigare generationen av modellen som fick toppbetyg när den granskades av Vi Bilägare. På minuskontot noteras att hela karossen är i plåt, att slitskyddet under bilen är tveksamt, att bilen har fuktbindande innerskärmar bak och att stänklappar saknas.

Plastsköldarna som täcker större delen av underredet är heller ingen bra lösning från rostskyddssynpunkt, särskilt som plåten under dem saknar behandling. Där finns också flera helt öppna skarvar. 

Huv och baklucka har välgjorda limningar och är invändigt behandlade, liksom alla hålrum under bilen. Den nya dörrkonstruktionen, där ytterplåten kan skruvas bort och bytas, är också genomtänkt. Någon plåtskarv finns överhuvudtaget inte. Genomluftningen är bra.

Karossen har få skarvar och skärmkanterna bak är av bra konstruktion. Ytterligare plus är att bränsletanken är i plast.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Revidering: Vi Bilägare har i efterhand reviderat betyget till en tvåa. De främre plastinnerskärmarna håller inte tätt mot tröskellådans framkant och A-stolpens nederkant. Saltblandning och fukt orsakar elaka angrepp trots fabriksbehandling med vax. En möjlig orsak är dålig vidhäftning av grundlacken.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.