Bild
Nästa artikel

Rosttest: Volkswagen Golf

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Karossen är konstruerad för att vara rostbeständig och ett kraftigt galvlager ger ett grundskydd som förstärkts med extra vaxbehandling där det behövs.

Underredet är täckt med plastsköldar både för skyddet och aerodynamikens skull. När sköldarna tas bort syns droppar av överskottsvax som berättar att hålrummen i balkarna är väl behandlade. Underredets skarvar är väl tätade med lim.

Golfs dörrar är av en unik konstruktion med en ytterplåt som fästs vid en inre struktur. Det gör reparationer av småskador billigare bara ytterplåten behöver bytas. Hur konstruktionen står emot rost är ett oskrivet kapitel, men det tycks vara god ventilation. Den bil som besiktigades hade körts ett år och det fanns inga tecken på rost.

Betyget för Golf blir dock bara en trea. Det som drar ned är att bilens bakre innerskärmar är av ett fuktsamlande filtmaterial och att det saknas stänklappar som skyddar underredet från att blästras av grus. 

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Revidering: Vi Bilägare har i efterhand reviderat betyget till en trea, med historisk koppling till konstruktionens med de främre plastinnerskärmarnas montering innanför skärmkanten, som fallet är med VW Golf generation V. Tröskellådorna är i riskzonen när saltblandning och fukt letar sig in i hålrummen, men ej ut. Grundfärgens vidhäftning är en osäkerhetsfaktor.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.