Bild
Nästa artikel

Rosttest: Volkswagen Fox 1,2 (2007)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

VW Fox är seriöst rostskyddad, men når inte riktigt upp till samma nivå som Skoda Fabia. VW:ns underrede täcks till stora delar av plastsköldar och under dessa finns ett tunt lager med rostskyddsmedel. Invändig vaxbehandling finns i alla hålrum och balkar under bilen. Men slitskyddet är sämre än Skodans, framför allt längst bak. Några skarvar är dessutom dåligt tätade.

Fox bakre skärmkanter är bra konstruerade och alla hjulhus är försedda med vältäckande plast-innerskärmar. Stänklappar finns bakom framhjulen, dörrarna är invändigt behandlade och limningarna i dörrar/motor-huv/baklucka är välgjorda.

Minus blir det för att hela karossen - och bränsletanken - är i plåt, att invändig behandling saknas i motorhuv/baklucka och att dörrtrösklarna har skarvarna vända nedåt.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Revidering: Vi Bilägare har i efterhand reviderat betyget till en trea, med historisk koppling till konstruktionens med de främre plastinnerskärmarnas montering innanför skärmkanten, som fallet är med VW Golf generation V. Tröskellådorna är i riskzonen när saltblandning och fukt letar sig in i hålrummen, men ej ut. Grundfärgens vidhäftning är en osäkerhetsfaktor.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Volkswagen Fox

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.