Nästa artikel
Rosttest: Toyota RAV 4 Widebody (2000)
Rost

Rosttest: Toyota RAV 4 Widebody (2000)

Publicerad 24 september 2000 (uppdaterad 28 november 2016)

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Toyota RAV 4 Widebody har tolv års rostskyddsgaranti.Bilen testades och jämfördes mot Land Rover Freelander 1,8 I och Hyundai Santa Fé i Vi Bilägare nummer 18/2000. RAV 4 är något grundligare behandlad än de övriga två, anser Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström.

Den största skillnaden mellan Toyota RAV 4 och konkurrenterna är att den har en bra behandling inuti balkarna undertill. Den har också en välbehandlad motorhuv och baklucka. Alla skarvar verkar vara ordentligt tätade. Minus blir det för bränsletanken i plåt.

I vilken utsträckning och hur tjockt galvaniserad bilen är har inte till fullo gått att få fram. Ett galvlager utan extra behandling stoppar inte rosten särskilt länge. Betyget blir en trea, med ett välförtjänt plus i kanten.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.