Bild
Nästa artikel

Rosttest: Toyota Corolla 1,6 5-d Linea Sol (2002)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Corolla är, precis som alla nya Toyota, välbyggd med få skarvar i karossen. Dörrar, huv och baklucka är bra limmade i fogarna och vaxbehandlade i nederkant.  Karossen är helgalvaniserad och skiktet är mellan 7 och 10 my tjockt, beroende på var plåtarna sitter.

Under bilen är skarvarna lite fler, men de flesta är tätade med PVC från utsidan. Bra är också att Corolla är den första Toyota som har plasttank. Men det gäller bara den vanliga modellen. Verso, som byggs vid en annan fabrik, har fortfarande bränsletank i plåt. I övrigt är rostskyddsbehandlingen lika på bilarna.

Det som framförallt drar ned betyget är att Corolla helt saknar behandling med traditionella rostskyddsmedel i balkarna under bilen. Det behövs för att motstå rosten i svenskt klimat, hävdar Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström. Underredets slitskydd är också bristfälligt, bara de absolut mest utsatta delarna är behandlade.

Minus blir det även för innerskärmarna bak. De är gjorda i ett material som suger åt sig fukt och de bakre skärmkanterna är av den gamla sorten med smutssamlade hyllor. Fram sitter innerskärmar av plast och det är en bättre lösning.

Med viss tvekan ger Thomas Widström nya Corolla en trea i betyg. Knappt godkänd, alltså.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Toyota Corolla

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.