Bild
Nästa artikel

Rosttest: Toyota Avensis 2,0 Business 4-d (2003)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Avensis har 12 års rostskyddsgaranti och är något bättre rustad för att motstå rosten än många andra nyare Toyota-modeller. Framför allt är skarvarna under bilen mer omsorgsfullt tätade. Andra pluspoäng kniper Avensis på bra limningar i dörrar, huv och baklucka. Bränsletanken är av plast och invändig behandling finns i nederkant på dörrarna, i huvens framkant och i bakluckans nederkant.

Det som drar ned betyget är framför allt att invändig behandling saknas i balkarna under bilen. Tendenser till rost fanns i bärarmarna till de bakre hjulupphängningarna. Hela karossen är i plåt och dörrarna är dåligt lackade i underkant. De bakre skärmkanternas smutssamlande hylla och innerskärmarna av filtmaterial, som binder fukt, ger också minus i protokollet. Samma sak gäller avsaknaden av stänklappar fram. 

- Betyget för Avensis blir trots allt en trea, men en ganska svag sådan, kommenterar Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Toyota Avensis

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.