Bild
Nästa artikel

Rosttest: Toyota Avensis 1,8 Linea Terra 4-d Sedan (1998)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Vi har låtit Thomas Widström på Rostskyddsmetoder AB titta närmare på bilen. På plussidan noterade han att bilen har bra behandling i dörrar, huv, baklucka och skärmkanter bak. Dörrarna har bra dräneringshål och bottenplattan är sprutad med slitskydd i Sverige (dock inte 100-procentigt).

Minus fick Avensis för att bensintanken är av plåt samt att infästningen av tanken är som gjord för att det ska rosta. Behandlingen i hålutrymmen i bottenplattan är dålig och innerskärmarna är dåliga och inte helt täta.
 
- Jag tycker att den har samma brister som de tidigare modellerna, säger Thomas. Det är mycket skarvar i bottenplattan och många av dem har dålig passform. Man kan till och med se glipor på flera millimeter. Jag hoppas vidare att bilen har ett heltäckande och framförallt tjockt skikt av galvanisering (Toyota i Sverige själva vet det inte).

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Toyota Avensis

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.