Bild
Nästa artikel
Rosttest: Suzuki Vitara 2015

Rosttest: Suzuki Vitara 2015

Rost

Suzuki Vitara får plus i protokollet för godkänd tätning av skarvar och bra skärmkonstruktion. Men det finns missar och fuktfällor. Läs mer i rosttestet.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 11 sidor.
Vitara är helt och hållet tillverkad av stålplåt. Motorhuv, baklucka och dörrar är behandlade, men med några missar. Skarvar är tätade genom limning. Framtill skyddar innerskärmar av hårdplast, men i framskärmarna finns också ljudabsorberande plastmaterial som samlar fukt.

Bak har Vitara innerskärmar av filtmaterial. Skärmkonstruktionen är bra utförd utan smutssamlande kant. Bottenplattan skyddas av plastsköldar. Slitskydd saknas liksom behandling i balkar och hålrum. Liten risk för blästring av dörrar och bakskärmar.

Bränsletank i plast med påfyllning via gummislang nedtill. Dörrtrösklar är skyddade av en plastlist.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Läs mer om:

Taggar: Rost, Suzuki Vitara

Kommentarer

#1
2015-09-16 08:24

Rostskyddsgaranti = skämt

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.