Nästa artikel
Rosttest: Suzuki Baleno (2016)
Rost

Rosttest: Suzuki Baleno (2016)

Publicerad 12 december 2016
Suzuki Baleno.
Väl tilltaget slitskydd. Men vaxbehandlingen är sporadisk, för trögflytande blandning kan vara orsaken. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Precis som Honda Jazz har Suzuki bränslerör av plåt och avgassystemet är av samma material. Inga plastsköldar undertill men slitskyddet är väl tilltaget. Tröskelskarven har dålig tätning, och även om hålrummen är vaxbehandlade, är utbredningen sporadisk och täcker inte hela utrymmet (för trögflytande blandning?). Så också i baklucka och dörrar. Huven saknar behandling men är bra tätad, precis som dörrarna.

Innerskärmen bak är klädd i filt och har en smutssamlande hylla på insidan. Tunn lack. Speciellt skärmkanter bak har hög blästerrisk och testexemplaret hade redan avskavd lack.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB
 

Testinformation

Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-12-12 11:13
Leif Kavander

Så om Baleno kostade mer och hade högre status, skulle rostskyddsbedömningen blivit betyg 1?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.