Nästa artikel
Rosttest: Smart Fortwo (2009)
Rost

Rosttest: Smart Fortwo (2009)

Publicerad 21 september 2009 (uppdaterad 28 november 2016)

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.
 

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Smart Fortwo är byggd kring ett chassi och en säkerhetsbur i plåt. För övrigt är karossens yttre gjord av plast - skärmar, dörrar baklucka och servicehuv. Den har också ett heltäckande plastskydd undertill. Men därunder är plåten endast grundlackerad och ytorna är ej heller behandlade. Balkar och hålrum är dock skyddade med vax. Skarvar är delvis tätade. Smart har dessutom innerskärmar fram och bak i plastmaterial. Bränsletank är av plastmaterial. Fortwo har sammantaget ett mycket bra rostskydd.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.