Bild
Nästa artikel
Rosttest: Skoda Superb TDI/170 Combi

Rosttest: Skoda Superb TDI/170 Combi

Rost

Även Skoda Superb får ett högre rostskyddsbetyg än genomsnittsbilen. Invändig behandling finns i alla balkar undertill och de mest utsatta skarvarna är bra tätade. Skärmkanterna bak är vettigt konstruerade och dörrarna är behandlade på insidan och har välgjorda tätningar, utom i de nedre hörnen.

Plus blir det också för att framvagnen är i aluminium, att tröskellådornas skarvar är mycket omsorgsfullt tätade och att blästringsskydd finns på bakskärmarnas framkanter.

Men Skodan får även en del anmärkningar. Den har filtinnerskärmar bak, saknar stänklappar och invändig behandling i huv/baklucka. Dessutom är slitskyddet undertill ganska snålt, särskilt längst bak. Bilen är heller inte behandlad innanför de plastskärmar som täcker stora delar av underredet och hela karossen är i stålplåt.

– Trots vissa missar blir det en fyra i betyg, säger Thomas Widström.

Skodas bilar brukar klara rosten bra och det finns ingen anledning att tro att Superb skulle vansläktas på den punkten.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 10 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Skoda Superb TDI/170 Combi

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Skoda Superb

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.