Bild
Nästa artikel
Rost

Rosttest: Skoda Superb (2002)

Publicerad 24 september 2002 (uppdaterad 28 november 2016)

Inom VW-koncernen finns det god kunskap om hur bilar ska  rostskyddas och Skoda Superb har blivit behandlad efter alla konstens regler.  Karossen är helt och hållet dubbelsidigt galvaniserad. Hålrummen har fyllts med vax  - det rinner ur skarvarna. Bottenplattan har fått ett tjockt överdrag av slitskydd och bränsletanken är av plast.

Det sitter bra innerskärmar både bak och fram och skärmkanterna är vikta på ett sätt som hindrar smuts och fukt att fastna. Enda missen är, att Skoda Superb saknar stänklappar. Det innebär att sprut från framhjulen på sikt kan blästra bort slitskyddet undertill.

VW Passat ser i stort sett identisk ut undertill, men saknar några skarvar som finns på Skodakarossen.  Den extra vaxbehandlingen är lika välgjord som hos Skoda. VW har dessutom kostat på stänklappar vid alla fyra hjulen.

– Bättre kan det knappast bli, menar Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas  Widström på Rostskydds-Metoder.

Han ger båda bilarna högasta möjliga betyg, en femma. Skoda får dock ett litet minus för att den saknar stänklappar.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 10 år.

Testinformation

Betyg rost: 5 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.