Bild
Nästa artikel
Rosttest: Skoda Octavia Combi 2.0 TDI Elegance (2009)

Rosttest: Skoda Octavia Combi 2.0 TDI Elegance (2009)

Rost

Skoda-karossen är från början bra konstruerad för att stå emot rostangrepp. Sidorna är pressade i ett stycke utan skarvar och fogarna i dörrar, huv och baklucka är ordentligt tätade med lim.

Inuti dörrarna finns skyddande vax och även balkarna under bilen har en bra invändig behandling. Skärmkanterna bak är vettigt konstruerade, men innerskärmarna är av samma filtliknande material som i Seat. Risk för fukt, med andra ord.

Skoda har dock kostat på ett skyddande vaxlager under filtskärmarna och det ger en viss förbättring av motståndskraften. Någon inre behandling i huv och baklucka finns däremot inte och dessutom saknas stänklappar.

Underredet täcks, precis som i Exeo, av plastsköldar och det är en tveksam lösning från rostskyddssynpunkt. Bakläxa blir det även för att flera av skarvarna under bilen är otätade.

Ett annat minus, som även gäller för Seaten, är att hela karossen är i stålplåt och att tröskellådornas skarvar är vända nedåt, mitt i sprutet från framhjulen.

- Precis som hos Exeo finns vissa tveksamheter i Skodas rostskydd. Men galvningen är bra och grundkonstruktionen vettig. Därför blir det en fyra även för Octavia, säger Thomas Widström.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Skoda Octavia Combi 2.0 TDI Elegance

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Skoda Octavia

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.