Bild
Nästa artikel
Rosttest: Skoda Octavia (2009)

Rosttest: Skoda Octavia (2009)

Rost

Skoda Octavia får samma höga betyg. Även den är konstruerad för att stå emot rostangrepp. Fogarna i dörrar, huv och baklucka är väl tätade och inuti dörrarna har det sprutats vax. Huv och baklucka saknar däremot invändigt skydd.

I bakre hjulhusen sitter innerskärmar av fuktsamlande filt men plåten har fått ett överdrag av vax, vilket kan fördröja rostangrepp. Underredet täcks av plastsköldar och under dessa finns flera skarvar som saknar tätning.

Inte heller Skoda har kostat på några stänkskydd, vilket utsätter sparklådeskarvarna för hjulsprut. En bra grundkaross och bevisat hållbart rostskydd hjälper dock Skoda Octavia till rostskyddsbetyget fyra.

Bilarna är besiktade av Rostskydds-Metoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Skoda Octavia TDI Greenline ”Elegance”

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.