Nästa artikel
Rosttest: Skoda Karoq (2018)
Rost

Rosttest: Skoda Karoq (2018)

Publicerad 8 mars 2018 (uppdaterad 10 april 2018)
Skoda Karoq.
Underredet är täckt av stora plastsköldar och under dessa saknas slitskydd. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Hela karossen och chassidetaljer av vanlig stålplåt. Bra tätade hörn i dörrar, huv och baklucka men de två senare saknar invändig behandling. Bakom främre innerskärm, av plast, sitter en fuktsugande skumkudde. Bakdörren utgör en del av skärmkanten bak och där samlas en hel del smuts samtidigt som gummilisten undertill har tveksam konstruktion och släpper igenom fukt och smuts till plåtytorna.

Underredet är täckt av stora plastsköldar och under dessa saknas slitskydd. Annars har slitskyddet bra tjocklek och vaxbehandlingen i balkar är väl genomförd. Den nedåtvända tröskelskarven är bra tätad.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB
 

Testinformation

Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-03-08 14:09
Axa

Skandal!!! *ironi*

#2 • Uppdaterat: 2018-03-12 13:12
N-iklas

Gummilisten är ju värdelös som gummilist, om det kommer att rosta är svårare att säga.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.