Bild
Nästa artikel
Rosttest: Skoda Fabia (2011)

Rosttest: Skoda Fabia (2011)

Rost

Skoda Fabia har kaross helt i plåt som galvaniserats. Motorhuven är obehandlad men har en helt ny mycket bra konstruktion och är limmad i sidorna. Inte heller bakluckan är behandlad men med limmade skarvar om än lite snålt i hörnen.

Dörrarna är behandlade med vax inuti och tätningarna är bra förutom lite snålt i hörnen. Fabia har en bra konstruktion av bakre skärmen och är skyddad med plastinnerskärm. Även framskärmen är skyddad av en bra plastinnerskärm. Undertill är bilen skyddad av plastsköldar. Bara mittsektionen där avgasrör och andra ledningar löper är öppen.

Det finns inget extra skydd under sköldarna, förutom tätning av skarvar. Vissa av dem är dock oskyddade. Bilens balkar har en bra inre vaxbehandling. Reservhjulsbaljan är endast grundlackad med skydd i bakkant. Dörrtröskeln har skyddad nedåtvänd skarv. Fjäderholkar är rostskyddade. Bränsletanken är av plast, monterad med rostfria band och har påfyllningsrör i plast. Fabia har rejäla stänklappar fram.

Bilarna är besiktade av Rostskydds-Metoder AB.

Rostskyddsgaranti: 10 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Skoda Fabia 1.2 TSI Elegance

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Skoda Fabia

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.