Bild
Nästa artikel

Rosttest: Skoda Fabia 1.4 MPI Classic (2000)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Fabia är bra rostskyddsbehandlad, precis som övriga bilar från VW-koncernen. Karossen är helgalvaniserad och det finns rikligt med skyddande vax i balkar, dörrar och skärmkanter. Även konstruktionen är, enligt Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström, mycket bra. Skärmkanterna är raka, utan fickor som samlar smuts, och det finns stora dräneringshål i fjäderbenstallrikarna.

Plus blir det även för att underredet fått en heltäckande PVC-behandling samt att Fabia har bränsletank i plast och vettigt utformade innerskärmar både fram och bak.

Det som hindrar den nya Skodan från ett toppbetyg är att vaxbehandling saknas i motorhuvens och bakluckans hålrum och skarvar.

Rostskyddsgaranti: 10 år.

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Skoda Fabia

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.