Bild
Nästa artikel
Seat Ibiza ST.
Seat Ibiza ST.

Rosttest: Seat Ibiza (2015)

Rost

Seat Ibiza ST får godkänt i Vi Bilägares rosttest, men det har slarvats med limningen.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 11 sidor.
Alla karossdelar är av plåt. Skarvar och hörn har inte fullgod limning, rostrisk finns. Rostskyddande behandling saknas i dörrarna och i motorhuven.

Innerskärmarna är av plast både fram och bak. Viss blästringsrisk på grund av karossutformningen vid bakre hjulhus/bakre takstolpe. Halvstora plastsjok täcker delar av underredet, under vilka det finns flera ej tätade skarvar. Behandlingen i hålrum och balkar är bra, med ett medel som har god spridning.

Dörrtrösklarna har nedåtvända kanter, bränsletanken är av plast och fästad med band av rostfritt stål. Stänklappar saknas men innerskärmarna fram täcker ganska bra.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Seat Ibiza

Kommentarer

#1
2016-03-18 13:44

Det fuskas med mer än bränsleförbrukningen inom koncernen, Betyget borde vara 2,5 d.v.s inte riktigt godkänt pga för lite lim och hålrumsbehandlingen. Är det inte dags att bedömningsskalan ändras till 6 eller 10-gradig. Det skulle ge bättre utfall i bedömningen tycker jag, vad tycker ni på redaktionen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.