Nästa artikel
Rosttest: Seat Ibiza (2015)
Rost

Rosttest: Seat Ibiza (2015)

Publicerad 19 oktober 2015 (uppdaterad 28 november 2016)
Seat Ibiza ST.
Seat Ibiza ST får godkänt i Vi Bilägares rosttest, men det har slarvats med limningen.
Alla karossdelar är av plåt. Skarvar och hörn har inte fullgod limning, rostrisk finns. Rostskyddande behandling saknas i dörrarna och i motorhuven.

Innerskärmarna är av plast både fram och bak. Viss blästringsrisk på grund av karossutformningen vid bakre hjulhus/bakre takstolpe. Halvstora plastsjok täcker delar av underredet, under vilka det finns flera ej tätade skarvar. Behandlingen i hålrum och balkar är bra, med ett medel som har god spridning.

Dörrtrösklarna har nedåtvända kanter, bränsletanken är av plast och fästad med band av rostfritt stål. Stänklappar saknas men innerskärmarna fram täcker ganska bra.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-03-18 13:44
benny karlsson

Det fuskas med mer än bränsleförbrukningen inom koncernen, Betyget borde vara 2,5 d.v.s inte riktigt godkänt pga för lite lim och hålrumsbehandlingen. Är det inte dags att bedömningsskalan ändras till 6 eller 10-gradig. Det skulle ge bättre utfall i bedömningen tycker jag, vad tycker ni på redaktionen?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.