Bild
Nästa artikel
Rosttest: Seat Exeo ST 2.0 CR Style (2009)

Rosttest: Seat Exeo ST 2.0 CR Style (2009)

Rost

Seat Exeo är i grunden vettigt konstruerad för att motstå rosten. Karossen har få skarvar, dörrarna är invändigt behandlade och skärmkanterna bak är av bra konstruktion utan smutssamlande hylla.

Plus blir det också för att hjulupphängningarna till stora delar är i aluminium och att balksystemet under bilen har en välgjord inre behandling.

Huv och framskärmar är luftade via särskilda spalter och det är bra. Men huven är obehandlad på insidan och samma sak gäller bakluckan. Tätningarna av fogarna i dörrar, huv och baklucka är heller inte hundraprocentiga.

En annan nackdel är att stänklappar saknas och att innerskärmarna både fram och bak är av ett filtliknande material, som på sikt riskerar att suga åt sig fukt.

Större delen av Exeos underrede täcks av plastsköldar. Innanför dem kan smuts och kondens ligga kvar och så småningom orsaka rostskador, som dessutom är svåra att upptäcka.

Någon rostskyddsbehandling under sköldarna finns inte. Dessutom är flera av skarvarna under bilen helt otätade.

- God kvalitet på galvaniseringsmetod och material ger trots några missar Exeo ett vettigt rostskydd, säger Vi Bilägares expert Thomas Widström och ger nya bilen näst högsta betyg.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Seat Exeo ST 2.0 CR Style

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Seat Exeo

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.