Bild
Nästa artikel

Rosttest: Renault Mégane1,6 16V (2009)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Renault har tagit krafttag mot rosten och det märks tydligt på Mégane. Karossen är galvad till 98 procent och innehåller mycket få rostfällor. Sparklådorna är exempelvis utan fog. Den har flyttats in till en mer skyddad plats under bilen och svetsats i nivå med underredet. Endast Mercedes och Audi har en liknande rostsäker lösning.

Underredet är slätt, nästan utan skarvar och behandlat med ett tjockt slitlager. Framskärmar, bränsletank och reservhjulsbalja är av plast. I huv, baklucka och balkar undertill flödar det av vax.

- Bland de bästa behandlingar jag sett, menar Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström.

Enda plumpen är att det saknas vax i dörrarna. Men limfogarna är välgjorda och om de bara håller tätt behövs egentligen ingen kompletterande behandling. Renault Mégane tilldelas bästa rostskyddsbetyget, en femma.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 5 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Renault Megane

Kommentarer

#1
2013-11-18 13:41

Även Megane1 f.o.m. modell -00 är mycket bra. Bekymmerslös bil..bara att byta olja och ibland kamrem. Billiga mil!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.