Nästa artikel
Rosttest: Renault Mégane (2016)
Rost

Rosttest: Renault Mégane (2016)

Publicerad 22 juni 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Bristande limningar hindrar Renault Mégane från att få toppbetyg i Vi Bilägares rosttest.

Mégane får ”bara” en fyra i rostskyddsbetyg. Renault brukar annars kamma hem full pott när det handlar motståndskraft mot rost. Det som drar ned betyget för nya Mégane är att limningarna i huv/dörrar har en del brister och att dörrarna är slarvigt monterade, både i höjd- (se bild) och sidled.

Det gör att blästringsrisken är akut och det gäller både fram- och bakdörrarnas nederkanter. Mer positivt är att framskämar och baklucka är av plast och att tröskellådornas skarvar är vända inåt, bort från hjulsprutet. Den invändiga behandlingen är mycket bra utförd, såväl i dörrar som i huv och i balkarna under bilen.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-06-22 17:17
Peter B

Man undrar ju hur Renaults kvalitetskontroll är, när dörrarna är så dåligt inpassad..Hade bilen varit begagnad, så skulle man lätt misstänka att den varit krockad..

#2 • Uppdaterat: 2016-06-26 15:51
S-E S

Renault Mégane har fått bristningar? Väntas en mindre modell?

#3 • Uppdaterat: 2016-07-21 09:34
trevligorebro

Renault har lovat att de ska se över kvalitén på sina bilar. De har visserligen gjort det inte minst på rostskyddsfronten. De säger att de ständigt strävar efter att förbättra sina produkter. Men hur kan då detta gå ihop med att de släpper ut bilar ur sin fabrik med dörrar som har så dålig passform? Detta andas inte direkt premium då inte. Priset för en ny Mégane är inte direkt lågt heller. Så man kan undra hur det hela går ihop. Jag har provkört nya Mégane och jag tycker att den är mycket trevlig bil. Nog snyggaste bilen på marknaden i golfsegmentet just nu. Jag var riktigt sugen på att köpa en i slutet av 2016. Jag blev riktigt besviken nu när jag läste om brister i tillverkningen. Man blir inte direkt sugen på att köpa den nu inte. Samtidigt hoppas man att detta är bara problem som dyker upp i början av tillverkningen av en ny bilmodell som kommer så småningom att åtgärdas. Men det är ingen tröst för den som råkar köpa en slarvigt byggd bil av årgång 1. Måste bara påpeka att jag granskat bilen jag provkört ganska noggrant och jag märkte inte att den hade dålig passform på dörrarna. Kan det vara så att det är bara några enstaka bilar som drabbats av detta skönhetsfel?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.