Bild
Nästa artikel
Rosttest: Renault Grand Scénic 1.4 TCe Expression (2009)

Rosttest: Renault Grand Scénic 1.4 TCe Expression (2009)

Rost

Renault har på senare år gjort sig känt för ett mycket bra rostskydd och nya Scenic är inget större undantag från den regeln.

Bilen är i grunden vettigt konstruerad för att motstå rostangrepp. Framskärmarna är i plast och tröskellådornas skarvar är vända inåt för att inte hamna i hjulsprutet.

Alla balkar under bilen är invändigt behandlade och skarvarna är väl tätade. Skärmkanterna bak är av bra konstruktion och tätningarna i huv och baklucka är välgjorda.    

Däremot har Renault slarvat med den invändiga behandlingen av bakluckan. Dessutom är dörrarna bristfälligt tätade i framkant och innerskärmarna i alla hjulhus är av ett poröst filtliknande material som på sikt riskerar att suga åt sig fukt.

Andra minus är att stänklappar saknas som standard och att slitskyddet under bilen inte är lika vältäckande som på den tidigare modellen.

– Renault har med nya Scénic tagit ett litet kliv tillbaka på några punkter. Därför sjunker betyget från en femma till en stark fyra, säger Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Renault Grand Scénic 1.4 TCe Expression

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Läs mer om:

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.