Bild
Nästa artikel

Rosttest: Renault Grand Modus (2009)

Rost

Grand Modus är en av marknadens bäst rostskyddade småbilar och får högsta betyg, en femma, av ViB:s expert Thomas Widström. Detta trots att Renault försämrat modellen på en punkt. Motorhuven, som från början var av aluminium, är numera i stålplåt.

Men framskärmarna är av plast, som inte kan rosta. Dörrar, huv och baklucka är invändigt behandlade och har dessutom välgjorda tätningar. Bra innerskärmar finns både fram och bak och de bakre skärmkanterna är vettigt konstruerade, utan smutssamlande hylla.  

Under bilen är alla skarvar noggrant tätade och balkarna är behandlade med rostskyddsmedel inuti. Underredet täcks dessutom av ett rejält slitskydd på alla utsatta ställen. En bra konstruktionsdetalj är att tröskellådornas skarvar är vända inåt. Därmed ligger de väl skyddade mot framdäckens hjulsprut.

På minuskontot noteras att Modus saknar stänklappar och att karossen har en nedre skarv strax framför bakhjulen. Visserligen är skarven bra tätad, men det finns en viss risk för rost inifrån kommande rost på lång sikt.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 5 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Rosttest: Renault Grand Modus (2009)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.