Bild
Nästa artikel

Rosttest: Peugeot 407 2,0 ST

Rost
Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

För länge sedan hade Peugeot, precis som många andra, ryktet att vara ett riktigt rostmärke. Med modell 405 åtgärdades dock problemen kraftfullt och sedan dess har Peugeots bilar tillhört de som rostar minst.

Tyvärr har rostskyddet försämrats med de senaste modellerna. Peugeot förlitar sig helt på ett kraftigt galvlager och bryr sig inte om att komplettera med extra skydd. Inuti underredets balkar är det alldeles torrt och inte heller dörrar och baklucka har fått något skyddande vaxlager. De är dessutom ovanligt dåligt tätade med lim bara i nederkanten. Motorhuven är av aluminium och behöver inte behandlas.

Underredet täcks till stor del av plastsköldar som ska förbättra aerodynamiken. Under dessa är det bara lackad plåt, inget slitskydd. Stänkskydd saknas och sprutet från hjulen kommer med tiden att blästra bort lacken från plåten. Skarvarna undertill är dock ordentligt tätade på de mest utsatta ställena, men saknar tätning totalt på andra håll.

Bilen är emellertid modernt konstruerad, med relativt få rostfällor. Om den dessutom vore ordentligt behandlad, hade den tveklöst fått högsta betyg av Vi Bilägares rostexpert. Som det nu ser ut, blir betyget bara en trea.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Peugeot 407

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.