Nästa artikel
Rosttest: Peugeot 308 (2016)
Rost

Rosttest: Peugeot 308 (2016)

Publicerad 21 juni 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Aluminium och kompositmaterial skyddar Peugeot 308 mot mycket rost. Att det saknas stänklappar och invändig behandling i bland annat dörrar drar dock ner betyget.

Motorhuv och framskärmar är av aluminium (se bild) medan baklucka, reservhjulsbalja, bränsletank och en del av underredets bakre delar är av kompositplast. Innerskärmar av plast finns både bak och fram.

Skärmkanterna bak är av vettig, icke smutssamlande, konstruktion. Tätningarna i dörrarna är något korta och täcker inte hundraprocentigt. Ljudisoleringsmaterialet i A-stolparna är av ett bra, fuktavstötande material och skarvarna under bilen har välgjorda tätningar. Invändig behandling saknas, såväl i dörrar som i balkar och hålrum under bilen. Stänklappar saknas och viss blästringsrisk finns vid bakdörrarnas nederkanter. 

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-06-21 10:56
hultarn

Svårt att se på bilderna då framhjulet skymmer, men är det någon av dessa tre som har stänkskydd? Det verkar inte vara många bilar som har stänklappar som standard.

Jag blir lite konfunderad, då detta påpekas ibland, ibland inte. Oavsett om de finns eller ej.

Snålt i vart fall att inte ha invändig behandling av balkar.

#2 • 2016-11-15 09:32
Uff.

Varför finns ej informationen mer om graderingen 1 - 5 mer på "rost testerna " ?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.