Bild
Nästa artikel
Rosttest: Peugeot 308 (2014)

Rosttest: Peugeot 308 (2014)

Rost

Vi Bilägare 2014-09

- Utmanare i Golf-klassen. Vi jämför Skoda Rapid, Peugeot 308 och Kia Cee'd med varandra.
- Konsument. Tipsen du behöver för att hyra bil på utlandsresan.
- Provkörningar. Vi kör Volkswagen Golf Sportsvan, Nissan X-Trail, Audi A3 Sportback g-tron och Nissan Juke.
- Resan. Med bil på stranden.
- Garaget. Vi testar fälgtvättmedel.


Motorhuv (bilden till höger) och framskärmar tillverkade av aluminium, baklucka, reservhjulsbalja, bränsletank och vissa bakre delar av underredet av kompositplast. Innerskärmar av plast fram och bak, avgassystem av stålplåt, ej rostfritt. Skärmkanterna bak är av bra, ej smutssamlande konstruktion, medan tätningarna i dörrarna är något korta och inte täcker ”hela vägen”.

Bra ljudisoleringsmaterial i vindrutestolparna. Inga stänklappar fram, viss blästringsrisk vid bakdörrarnas nederkanter. Väl tätade skarvar undertill, men vaxbehandling saknas i dörrar och i alla hålrum/balkar under bilen. Totalt sett ett klart lyft jämfört med tidigare 308.
 
Rostskyddsgaranti:
12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Peugeot 308 5D 1,6 Active

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Kommentarer

#1
2014-07-10 10:42

Är ju enkelt köpa till stänklappar runt om, om man vet med sig att man kommer köra mycket på grusvägar.

#2
2014-07-14 14:28

Ett medelmåttigt betyg på en helt nyutvecklad bilmodell vittnar om hut hårt ansträngt Peugeot är idag. Dock kan tilläggas att det nya betyget vittnar om att företaget nu nått en normal kvalitetsnivå, vilket ju inte varit fallet med tidigare bilmodeller - precis som detta test konstaterar.

Men vi får se hur det utvecklar sig.

MVH AL

#3
2014-07-14 22:10

Kul att se att fransmännen lyft sig när det gäller rostskydd.
Såg en DS4;a eller om det var DS5;a idag på stan och OM dom har samma rostskydd och nu satsar på lyxvagnar med bra kvalitet så kan jag lätt tänka mig en sådan. ROligt med bilar som sticker ut lite, känns som det börjar bli bristvara. Sen är det alltid trevligt om bilarna som sticker ut for vara rostfria ;-)

#4
2014-09-01 11:22

Rostskydd mkt viktigt. Kommer ar behandla min nya 308 SW innan vintern.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.