Nästa artikel
Rosttest: Peugeot 308 (2014)
Rost

Rosttest: Peugeot 308 (2014)

Publicerad 10 juli 2014 (uppdaterad 28 november 2016)


Motorhuv (bilden till höger) och framskärmar tillverkade av aluminium, baklucka, reservhjulsbalja, bränsletank och vissa bakre delar av underredet av kompositplast. Innerskärmar av plast fram och bak, avgassystem av stålplåt, ej rostfritt. Skärmkanterna bak är av bra, ej smutssamlande konstruktion, medan tätningarna i dörrarna är något korta och inte täcker ”hela vägen”.

Bra ljudisoleringsmaterial i vindrutestolparna. Inga stänklappar fram, viss blästringsrisk vid bakdörrarnas nederkanter. Väl tätade skarvar undertill, men vaxbehandling saknas i dörrar och i alla hålrum/balkar under bilen. Totalt sett ett klart lyft jämfört med tidigare 308.
 
Rostskyddsgaranti:
12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Peugeot 308 5D 1,6 Active
Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2014-07-10 10:42
Raphael

Är ju enkelt köpa till stänklappar runt om, om man vet med sig att man kommer köra mycket på grusvägar.

#2 • Uppdaterat: 2014-07-14 22:10
Reverend Benny

Kul att se att fransmännen lyft sig när det gäller rostskydd.
Såg en DS4;a eller om det var DS5;a idag på stan och OM dom har samma rostskydd och nu satsar på lyxvagnar med bra kvalitet så kan jag lätt tänka mig en sådan. ROligt med bilar som sticker ut lite, känns som det börjar bli bristvara. Sen är det alltid trevligt om bilarna som sticker ut for vara rostfria ;-)

#3 • 2014-09-01 11:22
poorust

Rostskydd mkt viktigt. Kommer ar behandla min nya 308 SW innan vintern.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.